Tillbaka

”En jättesuccé är det värsta som kan hända”

2018-03-15
av Philip Wallin
Niclas Green och Lars Nylin startar förlaget Gre-Ny-Lin.
Foto: Johan Bergmark

De har skrivit om sport och musik i 20 respektive 30 år. Nu startar journalisterna Niclas Green och Lars Nylin lilla sport- och musikbokförlaget med det lekfulla namnet Gre-Ny-Lin.

– Under årens lopp har vi träffat på fler och fler som är intresserade av både sport och musik, vi tycker att det har saknats något nördigt i bokväg för oss, säger Niclas Green till SvB.

Skribenterna Niclas Green och Lars Nylin har känt varandra i 20 år. Intresset för den hyfsat ovanliga kombon sport och musik förenar dem. Niclas Green med ett förflutet som sportjournalist på TT i 16 år och Lars Nylin, skribent sedan 1980 för tidningar som Slitz, Pop och Nöjesguiden – samt ett tiotal böcker med sport- och musiktema på sitt samvete.

I ett år har de jobbat med bokförlagsprojektet som nyligen sjösattes – och de vill slå sig in i segmentet presentbok med nördigt innehåll. De kan redan presentera fyra titlar. Fotbollsdrömmar på vykort är ett typexempel för katalogen. Boken bygger på Lars Nylins gamla vykortssamling över fotbollsarenor.

– I min värld kan det inte bli mycket nördigare, säger Niclas Green. Det finns en typ av sportnördar som bara läser resultatbörsen i dagstidningarna. De kan titta på vollybollens division tre serie och upptäcka att det var 414 personer på en match och så drömmer de sig iväg. Det är dem vi vill nå här. Det finns så mycket minnen och kopplingar till platser, arenor och lag som jag vet att många kan gå i gång på.

En annat exempel är Frukost med Marley och nattmacka med Keith om utländska musikstjärnors eskapader i Sverige.

– Vi har gått igenom allt ifrån Frank Sinatra till AC/DC och Bob Marley som antingen bott i Sverige eller satt avtryck här. Det finns många roliga historier. Plus att vi har ihjäl några gamla skrönor.

Men det blir absolut inga sportbiografier. En genre som visat sig vara en dålig affär på senare år.

– Ofta faller sportbiografierna på innehållet. Att det inte finns tillräckligt bra historier att berätta. Jag har jobbat med sport i 20 år och kommit nära många stora svenska idrottsstjärnor. Ibland är inte sanningen roligare än att de tycker det är roligt att träna och bli så bra som möjligt i sin sport. Det krävs något extraordinärt för att det ska slå.

Drömprojekt?

– Vi gillar crossover-projekt typ Sveriges 100 största sportstjärnorna listar sina favoritskivor. Eller tvärtom. Personligen brinner jag för bandy. Där finns det jättemånga historier att berätta. Vi hoppas att få en sån katalog att när Henrik Stenson vill göra en bok om de bästa 100 slagen i karriären så kommer han till oss.

Tanken är att förlaget ska växa långsamt och skribenterna fortsätter jobba på annat håll parallellt.

– Det värsta som kan hända är att vi får en jättesuccé. Då måste vi börja jobba med det här på heltid.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.