Engagerad mångsysslare som vill lyxjobba

Stefan Ingvarsson:BEFATTNING: redaktionsledare på ModernistaPRATAR: svenska, polska och läser tyska, franska och ryskaUTBILDNING: studerade sammanlagt sju år vid universiteten i Stockho...

Publicerad

Stefan Ingvarsson:

BEFATTNING: redaktionsledare på Modernista

PRATAR: svenska, polska och läser tyska, franska och ryska

UTBILDNING: studerade sammanlagt sju år vid universiteten i Stockholm, Uppsala och Krakow. Främst medie– och kommunikationsvetenskap, men även litteraturhistoria

KARRIÄR: föreläsare vid Stockholms universitet i media och kommunikationsteori. Har bland annat frilansat som skribent och översättare från polska. Skrivit boken Bögjävlar. Jobbat på Modernista sedan augusti 2005

DRIVKRAFT: har bestämt sig för att jobba med saker som är roliga och som han fascineras av

STYRKA: förmåga att förmedla Modernistas utgivning och förlagets entusiasm och synsätt

SVAGHET: inte så stresstålig, men å andra sidan testar han hela tiden sin stressgräns

SAKNAR: flera platser där den yngre generationen kan föra ett angeläget samtal om litteratur

ÖNSKAR: mer tid till att nöjesläsa

FÖREBILD: översättaren Anders Bodegård

SAGT OM STEFAN INGVARSSON: oerhört engagerad, infallsrik och med örnkoll på... allt

För två och ett halvt år sedan bad Stefan Ingvarsson Modernistas ägare Pietro Maglio att skapa en tjänst åt honom på förlaget – han behövde någon slags trygghet i arbetslivet efter flera år som frilansande skribent och översättare.

– Karriär för mig är att kunna ta lite, lite bättre betalt för något som jag tycker om att göra och slippa kompromisser och uppdrag som man inte tycker lika mycket om, säger Stefan.

Och han tycker verkligen om att arbeta med böcker. När han var nio år levde han hellre i böckernas fiktiva värld än i skolgårdens verklighet. Annars är det få livsavgörande händelser som har lett honom till där han är i dag.

– Om man tittar tillbaka lockas man att se allt som en logisk utveckling. Att det till exempel fanns en mening med att jag skrev sonetter i Uppsala så att jag blev en bättre översättare, säger Stefan och förklarar att han egentligen bara har följt sina stora intressen: litteratur och samhällsengagemang, främst i Polen, hans mammas barndomsland. Även de tankarna som ligger bakom hans bok Bögjävlar har drivit Stefan.

– Det är viktigt att bekämpa en historielöshet. Det ser man inte minst nu i Polen där det drivs en homofobisk kampanj.

Stefan är medveten om att han inte är någon urtypisk karriärist, i så fall hade han valt tolkutbildningen och skaffat sig ett välbetalt jobb inom EU.

– För mig hade det varit en mardröm att sitta hela dagarna och låta en extremt tråkig textmassa passera genom min hjärna, säger han.

Den optimala karriären för Stefan handlar inte om pengar utan om en grundtrygghet, till exempel en deltidstjänst, med utrymme för flera olika kreativa projekt. En situation som han nästan har just nu. Efter julruschen ska han bara jobba 40 procent på Modernista, resten av tiden ska han skriva en reportagebok som ska ges ut på Atlas bokförlag.

– Just nu känner jag att jag befinner mig mitt i navet av vad som händer med bokutgivningen i Sverige och jag känner att jag helhjärtat kan stå för Modernistas utgivning trots att jag inte bestämmer vad som ska ges ut, säger Stefan, som undrar hur det skulle vara att jobba på ett stort förlag och prata om böcker som han inte är intresserad av.

– Jag vet att det är en lyx att ha ett så här roligt jobb.

Läs om morgondagens stjärnor:

Marie Carlsson – Tävlar med sig själv

Fredrik Gustafsson – Bättre än knark

Richard Herold – Slumpartad kometkarriär

Elin Johnston – Det här är ju jag

David Löfvendahl – Chef redan i sandlådan

Peder Lingdén – Gå den långa vägen

Christoffer Palmer – Ett bollplank

Py Söderström – Så hääär mycket att göra

Lisa Ydring – Inget man kan läsa sig till

Tillbaka till huvudartikeln.

Kompletterande artikel i serien: Fult att visa framfötterna.

Powered by Labrador CMS