Tillbaka

Enkät: Vad tar du med dig från Bokbranschdagen?

2022-05-12
av Kristian Lönner
Thomas Olsson.
Foto: Kristian Lönner

Nalen var fullsatt när Bokbranschdagen var tillbaka i fysisk form. Vi ställde frågan till fem deltagare vad de tog med sig hem från dagens diskussioner och debatter.

Tomas Olsson, en av grundarna till Kauntiz-Olsson:

– Jag tycker det var intressant att höra hur bra det gått för bokhandeln. Men också att de har skurit ned på sina kostnader. Diskussionen om att det kanske inte är så hållbart i längden var intressant, och att det personliga bemötandet i bokhandeln, tipsandet och det kurerade utbudet är väldigt viktigt för pappersboken.

Viktoria Parmell, student på förlagskunskapen:

– Jag tar med mig att jag väldigt gärna vill jobba inom förlagsbranschen, och att jag har blivit ännu mer övertygad om det nu.

Jörgen Forsberg, tidigare vd på SF-bokhandeln:

– Det var intressant att höra sista panelen om bokhandeln. Annars intressant att se statistiken för hur det har gått för konkurrenter och så där, jag har ju mest sett våra egna siffror. De som har haft störst försäljningsökning verkar finnas på småorter framför allt. Det säger något om hur folk hanterade pandemin på personlig nivå.

Christina Haugen, vd på Historiska Media:

– Jag tar med mig att det var en väldigt positiv anda, både från förlagssidan och från återförsäljarledet. Sedan tar jag med mig seminariet om ljudbokstjänsterna och det var intressant att ha med vd:n för Mediavision som kunde ge sitt perspektiv på strömningstjänsterna. Sedan tar jag också med mig det sista passet, med mycket positiv anda från återförsäljarna när bokhandlarna satt på scenen.

Christoffer Holst, förläggare på Printz Publishing:

– Jag tar med mig en stor optimism, både från förlagshåll och återförsäljarhåll. Optimismen är det stora, att det känns som att det går bra och att det kommer fortsätta gå bra. Sedan kan jag kanske sakna en diskussion om det ekonomiska. Hade gärna haft lite mer fokus på ekonomi för både upphovsrättspersoner och även förlag. Jag tycker aldrig man riktigt diskuterar det på branschdagar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.