Tillbaka

Ester Bonnier försvinner

2020-10-14
av Matilda Källén
Adam Dahlin.
Adam Dahlin.

Förra året slogs Bonnierägda Forum, Lovereads och Bonnier Fakta samman till storförlaget Ester Bonnier. Nu försvinner Ester Bonnier. Förlaget lever vidare under namnet Bokförlaget Forum.

Adam Dahlin, som arbetat på Forum sedan 2004 och som litterär chef på Ester Bonnier sedan förlaget bildades i februari 2019, kliver nu in i den nyskapade rollen som förlagschef och publicistisk chef på Bokförlaget Forum.

– Det är massor i den här satsningen som har fallit väl ut. Vi har bland annat fått större möjlighet till redaktionell flexibilitet och ökad marknadsföringskraft. Det enda som har varit lite otydligt är hur vi kommunicerat vilka vi är. Nu förtydligas det med att man tar bort namnet, men fortsätter med samma inriktning och vision, säger Adam Dahlin om att Ester Bonnier fasas ut.

– Det blir inte så stor skillnad utåt, eftersom vi hela tiden satt våra starka varumärken på alla böcker, fortsätter han.

Ester Bonnier gav inte ut några böcker, utan fungerade som ett organisationsnamn. Förutom Forum ingick även Bonnier Fakta och Lovereads i Ester Bonnier. De förlagen kommer hädanefter att fungera som imprints i Bokförlaget Forum. 

Sara Börsvik, vd på Bonnierförlagen, menar att Ester Bonnier var en bra satsning, men att man nu ser ett behov av anpassning.

– Den gemensamma organisationen kvarstår, och i grunden även riktningen och strategin. Det vi gör nu är att vi skapar en tydligare och enklare struktur kring förlagsnamn och ledarskap. Det här är en anpassning till att mycket händer snabbt på marknaden, varför det blir extra viktigt med tydlighet, säger hon.

Förändringen innebär också att Anna-Lena Hernvall, som varit förlagschef på Ester Bonnier och har en bakgrund på Bonnier Fakta, lämnar Bonnierförlagen.

– Jag ville skapa ett tydligare ledarskap framåt, där jag ville ha en roll som kunde vara ytterst ansvarig för både det affärsmässiga och det publicistiska. Adam är rätt person, eftersom han har tidigare erfarenhet av bägge delarna, kommenterar Sara Börsvik.

Adam Dahlin betonar att han ”brinner för de publicistiska frågorna”. I sin nya roll som förlagschef på Bokförlaget Forum vill han fortsätta utveckla förlagets digitala såväl som fysiska utgivning.

– En del av vår utgivning är väldigt digitalt konverterbar, en annan del funkar väldigt bra i fysisk bokhandel, och det är jättestimulerande. Eftersom min roll är ny har jag ännu ingen färdig strategi, men jag vet att jag jobbar på ett förlag med fantastiska författare, stark utgivning och toppklassiga medarbetare, säger han.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.