Tillbaka

”Ett försök att brännmärka mig”

2021-03-01
av Kalle Laxgård
Erik Wikberg och Sven Anders Johansson.
Foto: Sara Mac Key / Anna Tärnhuvud

Minskar bokförsäljningen? Eller ökar den?

Nu rasar debatten mellan Erik Wikberg, ansvarig för bokförsäljningsstatistiken, och litteraturprofessor Sven Anders Johansson. Båda anser att den andre har fel.

– Med tanke på att det här är en akademisk person, som sitter på en maktposition och som har stor spridning, är det viktigt att informationen som går inte är gravt felaktig, säger Erik Wikberg som även är forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

En levande litteraturdebatt är en sak, fortsätter han.

– Men man ska inte gå ut med information som går emot hur det faktiskt ser ut och med rena faktafel.

Det är den främsta anledningen, säger Erik Wikberg, till att han skrev sitt inlägg som publicerades i DN Kultur i fredags. 

Debatten inleddes med en text av Sven Anders Johansson, professor i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet och litteraturredaktör på Aftonbladet, som framhåller att trenden är att försäljningen av fysiska böcker backar och att det enda som växer är digitala ljudböcker. Det i sin tur påverkar förutsättningarna för litteraturen, menar han. Artikeln, som publicerades i Aftonbladet, kritiserar även SVT:s Ekonomibyråns program om den senaste bokförsäljningsstatistiken, där bland annat Erik Wikberg deltog.

Det är kritiken i den artikeln Erik Wikberg bemöter i sitt debattinlägg i DN Kultur. Där anklagar han bland annat Sven Anders Johansson för mansplaining och att ge en felaktig bild av försäljningsutvecklingen. En stor dos siffror ur de senaste rapporterna publiceras: ”Sammanfattningsvis: även om man räknar bort de inkomster som kommer från streamingtjänster har den totala försäljningen ökat 2015, 2018 och 2020 samt var oförändrad 2017. Att tala om att mina rapporter visar en oavvisligen negativ långsiktig utveckling är falskt”, skriver Erik Wikberg.

– Jag hoppas att den här artikeln kan leda till en mer konstruktiv riktning i debatten. Jag tror till exempel inte att den digitala boken kommer att ersätta den trycka, som bilen ersatte häst och vagn. Vi ser att både tryckta och digitala böcker ökat, säger Erik Wikberg.

Själv kallar han Sven Anders Johansson text i Aftonbladet för ”direkt oförskämd”.

Sven Anders Johansson, å sin sida, uppfattar Erik Wikbergs debattinlägg som ”obehagligt”.

– Jag tycker att det är väldigt anmärkningsvärt att från en kommentar i Aftonbladet, som har invändningar mot hans och Storytels bild av svenska litteraturens tillstånd, dra det vidare till att ha synpunkter också på en intervju som gjordes med mig i Göteborgs-Posten, på en bok jag gett ut – som han tydligen inte har läst – och på min roll som forskare anställd på ett universitet, säger Sven Anders Johansson.

Han blev väldigt upprörd av Erik Wikbergs text.

– Jag uppfattar det som ett försök att brännmärka mig, ta heder och ära av mig. Jag kan inte tolka det annat än en maktdemonstration. En väldigt provocerad reaktion på mitt ifrågasättande av att det går bra för svensk litteratur.

Enligt Sven Anders Johansson stämmer inte Erik Wikbergs resonemang om att den fysiska bokförsäljningen ökar. Han säger att han studerat bokförsäljningsrapporterna noga.

– Tittar man 2017, 2018, 2019, 2020, och bortser från strömmande medier, har bokförsäljningen inte stigit. Den har sjunkit svagt. Det fanns en marginell uppgång senaste året, troligen på grund av corona. Annars finns ingen stigning. Däremot har befolkningen stigit. Så han har fel. Han har framför allt fel när han säger att jag ger en förljugen bild. Man kan visserligen ha olika perspektiv, och tolka statistiken olika, men jag menar att han är helt ute och cyklar när han anklagar mig för att ljuga och fabricera.

Sven Anders Johansson menar att den stora bilden är att det är abonnemangstjänsterna som stått för ökningen de senaste åren.

– Det ligger ganska still, det minskar svagt och det ökar otroligt mycket i abonnemangstjänsterna. Det är min bild. Så kan man tvista om det. Han och jag tolkar det uppenbart olika.

Av SvB:s intervjuer med debattörerna framgår att Erik Wikberg i sitt debattinlägg redogör för försäljningsutvecklingen av fysiska böcker räknat i kronor. Sven Anders Johansson ser till antal sålda exemplar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.