Tillbaka

Evenemangen du inte ska missa i sommar

2020-06-29
av Jenny Damberg
Foto: Mickeno/Wikimedia commons

Den här sommaren är körd, konstaterade bakterielogiprofessorn och samhällsdebattören Agnes Wold redan i april. Men inte helt körd. Några evenemang flyttar ut på nätet. Och författarhem och museer håller öppet i viss omfattning, landet över.

Sara Lidmans hus i Missenträsk
Gården donerades till Umeå universitet av författaren och står i princip som den gjorde när hon verkade där. De två husen är möjliga att hyra för författare och forskare som söker en kreativ och avskild arbetsmiljö eller rekreation, men också för mindre sammankomster. Huset kan också hyras för visning. Se Saralidman.se.
När: Hela sommaren.

Poesivandringar på Karlfeldt-gården i Leksand
Erik Axel Karlfeldts hem Sångs i Leksand är i dag privatbostad, men guidade poesivandringar arrangeras mot en avgift på 80 kronor. Se Sangs.se.
När: Torsdagar kl. 17, perioden 25 juni–30 juli.

Sjungande guider på Dan Andersson-gården Luossa
Dan Andersson-veckan i juli är inställd på grund av pandemin, men de dagliga guidningarna av Luossastugan, där författaren, poeten och spelmannen Dan Andersson bodde 1911–1915, arrangeras som vanligt. Luossastugan förestås av Skattlösbergs bygdegille. Guiderna är skådespelare och/eller vissångare. Se Skattlosberg.se.
När: 18 juni–29 augusti. Turer kl. 11, 13 och 15.

Digitala Bokdagar i Dalsland
I stället för en vanlig festival kommer årets Bokdagar i Dalsland att bestå av minst två författarsamtal, med Yukiko Duke som samtalsledare, sända från Åmål. Den 24 juli intervjuas Peter Mohlin och Peter Nyström och den 25 juli Anna-Karin Palm och Martin Schibbye. Samtalen livesänds på Facebook och Youtube. Under hösten är planen att fortsätta med de återstående författarna från sommarens tänkta program. Bokdagarna samarbetar med lokala boklådor och andra aktörer, och ordnar bland annat smittsäker boksignering, take away och hemkörning. Se Bokdagaridalsland.se.
När: 24–25 juli.

Vandra med Eyvind Johnson i Boden
Eyvind Johnson delade Nobelpriset i litteratur 1974 med Harry Martinson.
I Boden finns bagarstugan där han föddes, nu Eyvind Johnson-stugan, som sommartid har kafé och bokförsäljning. Året om kan man gå i författarens fotspår genom att följa skyltarna för Stadsvandring i Eyvind Johnsons fotspår.
När: Hela sommaren. Oklara öppettider för tillfället.

Albert Engström-museet i Grisslehamn
Boningshuset står till stora delar kvar som när familjen bodde där, även om ett par rum rymmer reception och butik. I det gamla brygghuset ligger numera Café Kalaset som även serverar matigare rätter. Ateljén, med utsikt över Ålands hav, visas på guidade turer.
När: Öppet dagligen 20 juni–16 augusti, kl. 11–17.

Hjalmar Bergman-museet i Wadköping, Örebro
Friluftsmuseet Wadköping rymmer bland annat ett litet museum över författaren Hjalmar Bergman, som ofta skrev om en fiktiv stad vid namn Wadköping, bland annat i Markurells i Wadköping. Bergman skrev också för film och tv, innan han gick bort 1931.
När: Öppet dagligen maj–augusti kl. 11–17.

Feelgoodfestivalen online
Mariefreds feelgoodfestival flyttar till nätet. Men datumet är det samma, 22 augusti. 24 författare medverkar, däribland Emma Hamberg, Moa Herngren, Christoffer Holst och Catharina Ingelman-Sundberg. Både skrivarskola, bokcirklar och digitalt mingel utlovas, utöver författarsamtal. Se Feelgoodfestivalen.se.
När: 22 augusti.

Besök Borrby bokby
Borrby, på skånska Österlen, har lanserat sig som Sveriges första bokby. Här finns flera antikvariat, bland annat det stora Bokhuset, ett par gallerier, förlag, och man arrangerar regelbundet träffar, aktiviteter och annat som bygger på litteratur. Aktuell planering finns på Borrby-bokby.se.
När: Hela sommaren.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.