Fackbok på engelska inget för August

Nomineringen till Augustpriset sänds i TV i år. Claes Dymling på Byggförlaget har dock redan fått beskedet att det inte är någon idé att anmäla boken om Erik Asmussen till fackboksklassen.

Publicerad

kan inte ta emot böcker på engelska för bedömning i Augustjuryn, var enligt Dymling beskedet han fick när Förläggareföreningens vd, Kristina Ahlinder, ringde upp.

    Motiveringen var att juryn då även skulle få bedöma böcker på till exempel turkiska. Boken om arkitekten bakom antroposofernas Järna innehåller bilder av en svensk fotograf, är formgiven av en svensk och är tryckt och bunden i Sverige.

    Den är dock skriven på engelska.

    - Det finns inget i Augustjuryns statuter som hindrar en bedömning av böcker på andra språk än svenska, säger Dymling, som av fackboksjuryns ordförande, Agneta Lundström, fick beskedet att boken i fråga inte når bredare folklager och därför inte bör vara med.

    - Det är höljt i dunkel vilka kriterier som juryn har att döma efter. Agneta Lundströms värdering är hennes egen, säger Dymling.

    Han menar att en fackbok i sig själv är snäv och att denna riktar sig till dem som i allmänhet läser engelska. Kristina Ahlinder förnekar att hon skulle ha sagt nej till boken. Efter att ha rådgjort med juryns och Förläggareföreningens ordföranden, samt med Per Gedin, en av prisets grundare, tog hon kontakt med Byggförlaget.

    - Det var i all välmening. Mig veterligen är det första gången som det kommer in en bok på ett annat språk. Claes Dymling får gärna lämna in boken och så får man hoppas att alla jurymedlemmar kan engelska så bra att de kan läsa den, säger Ahlinder.

    Byggförlaget kommer inte att återta sin anmälan. Statuterna anger att juryn i alla tre prisklasser ska välja årets svenska bok. Nomineringen sänds den 26 oktober i Röda rummet i TV 2.

    Inslaget följs upp med annonser under fem veckor i fyra dagstidningar och under två veckor i tunnelbanan. Augustgalan äger rum på Berns i Stockholm den 1 december, med Bo Strömstedt som konferencier.

Powered by Labrador CMS