Tillbaka

Fick byta ut Katerina Janouch böcker

2016-02-11
av Lars Schmidt
Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen.

– Det går bra.

Det svaret fick förläggaren och småbarnsföräldern Nille Svensson sedan han hört av sig till Bonnier Carlsen och ville byta ut Katerina Janouchs böcker.

 

Efter händelserna i centrala Stockholm i slutet av januari, när maskerade män samlades för att attackera ensamkommande flyktingbarn, twittrade författaren Katerina Janouch att hon var "team huliganer" och kallade flyktingarna för "det marockanska gatuslöddret".

Inlägget möttes av en storm av kritik. Förläggaren och formgivaren Nille Svensson var en av dem som reagerade mot Katerina Janouchs åsikter.

"Jag vill inte läsa de här böckerna längre, och jag vill inte ha dem i mina barns rum över huvud taget. Går det bra att byta dem mot böcker skrivna av en författare som inte stöttar fascistiskt våld mot barn?" undrade han i ett mejl till Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen.

Nu har han fått svar av Eva Dahlin som skriver att förlaget inte står bakom Katerina Janouch uttalande. Hon skriver också det går bra att byta in böckerna och att han kan få andra istället.

När Svensk Bokhandel pratar med Eva Dahlin, säger hon att detta inte betyder att alla som vill byta ut Katerina Janouch böcker nu får göra det.

– Nej. Det finns inget principiellt i detta, vi bedömer från fall till fall, säger hon.

Enligt Eva Dahlin har hon och Katerina Janouch diskuterat författarens Twitter-inlägg. Någon effekt på utgivningen av Katerina Janouch barnböcker kommer det dock inte att få.

– Serien om Ingrid och Ivar ryms inom vår publicistiska idé. Det är innehållet i böckerna vi tittar på, inte en författares åsikter.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.