NYHETER

Fick epa-killarna att läsa – med
epa-bokcirkel

Specialläraren Kristina Göransson och bibliotekarien Britt-Inger Rörborn.

Många unga killar gillar inte att läsa. I jämtska Svenstavik gillar de epa-traktorer. Så när ungdomarna vägrade komma till biblioteket så kom biblioteket till dem – nu prisas personerna bakom Epa Book Club för initiativet.

Publicerad

Allt började när specialläraren Kristina Göransson läste ännu en studie om bristande läsförmåga hos unga killar. Hon fick känslan av att vilja göra något. I ett första steg ringde hon upp biblioteket på orten – kunde de göra något ihop?

Svarade gjorde bibliotekarien Britt-Inger Rörborn. Hon tyckte det hela lät som en bra idé.

Eftersom killarna i jämtska Svenstavik, en timme söder om Östersund, inte kom till det lokala biblioteket på egen hand, så begav sig Kristina Göransson och Britt-Inger Rörborn dit de fanns. Efter besök i garagen där ungdomarna mekade med sina epatraktorer gick det snabbt. Den nystartade bokcirkeln, som fick namnet Epa Book Club, drog med sig 25 ungdomar som läste, varav 22 fullföljde hela. Flera av killarna har olika läshinder.

Nu belönas Kristina Göransson och Britt-Inger Rörborn med Myndigheten för tillgängliga mediers pris, Läsguldet, för sitt initiativ. Priset har delats ut sedan 2018 och går till någon som främjat läsning för personer med problem att läsa.

– Vi är hedrade, och överrumplade, säger Kristina Göransson och Britt-Inger Rörborn i ett uttalande.

Epa Book Club-medlemmarna Elias Engelsperger och Imre Alfredsson på Bokmässan i höstas.

Under Bokmässan tidigare i höstas deltog de tillsammans med några ungdomar för att berätta om sin metod: Att själva ta sig till ungdomarna för att ge dem chansen att läsa på sina egna villkor.

I motiveringen skriver Läsguldet-juryn: ”Med kreativitet och läslustig inställning har de lämnat sin trygga miljö och möter ungdomar där ungdomar är. Genom individuella anpassningar får Kristina och Britt-Inger skoltrötta, läsovana unga att läsa på sina villkor”.

Powered by Labrador CMS