Tillbaka

Finsk strejk över – kan underlätta för bokbranschen

2022-04-26
av Kristian Lönner
En tryckpress.
Foto: Unsplash

Efter fem månader är strejken på de finska pappersbruken över. Visst hopp finns för att det kan förbättra tryckerisituationen i bokbranschen.

– Att strejken nu är slut måste ses som något positivt, säger Alf Linder, platschef på Scandbook i Falun.

Sedan årsskiftet har en strejk, som berört omkring 2 000 pappersarbetare, pågått vid UPM i Finland. Nu är den över sedan parterna kommit överens om ett nytt fyraårigt avtal. Även om pappersbruken huvudsakligen inte tillverkat papper för bokproduktion har strejken haft en påverkan även för bokbranschen, menar Alf Linder, platschef på Scandbook i Falun.

– Indirekt är jag säker på att det har påverkat. Det har spätt på problemen, men har nog mer påverkat marknadspriserna negativt än tillgången på papper, säger han.

Alf Linder säger att situationen fortsatt är mycket pressad för tryckerierna. Att sia om framtiden är svårt men han ser ändå vissa positiva tecken.

– Elpriserna är fortsatt höga men kanske är de ändå på väg ner nu. Det finns också några pappersbruk, dessvärre inte de vi köper ifrån, som sänkt priserna. Förhoppningen är att priserna har peakat.

Att strejken nu är över i Finland kan också bidra till en något bättre situation för tryckerierna.

– Vi har fortsatt problem med att leveranser till oss dras ner och att vi blir av med inbokade volymer. Där kan man ha en förhoppning om att det finns en koppling till den finska strejken och att det blir bättre nu, säger Alf Linder.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.