Tillbaka

Fler biljetter efter hävda restriktioner

2021-09-14
av Kristian Lönner
Ingemar Fasth, konstnärlig ledare.
Foto: Sara Mac Key

Arrangörer av litterära event gläds åt de slopade publikrestriktionerna. För Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm innebär det att flera hundra nya biljetter har lagts ut till försäljning.

När Douglas Stuart inledde höstprogrammet på internationell författarscen den 23 augusti tog de 140 biljetterna snabbt slut. Men i förra veckan kom beskedet som gör att publikkapaciteten från den 29 september åter höjs till normala 450 då alla publikrestriktioner plockas bort. Ett beslut av stor betydelse för många arrangörer av författarsamtal, boksigneringar och andra litterära evenemang.

– Vi blev faktiskt tagna på sängen och givetvis glada, säger Ingemar Fasth, konstnärlig ledare för litteratur på Kulturhuset.

Viss anpassning för att göra arrangemangen smittsäkra kommer ändå att göras.

– Vi öppnar dörrarna till hörsalarna i god tid så att människor inte ska trängas i vår foajé. Från den 29 september ska vi ju leva som vanligt och ändå ha i bakhuvudet hur vi beter oss och hålla avstånden, säger Ingemar Fasth.

Vissa orosmoln finns dock fortfarande på himmelen. Det största är strikta inresevillkor, exempelvis från USA och Israel. Lisa Taddeo som skulle ha kommit den 28 september har fått ställa in på grund av detta.

– Vi gör en podcast i stället där Pernilla Glaser pratar med henne. När det gäller Lauren Groff (12 oktober) tyder allt på att hon komma, via London och eventuellt Köpenhamn. David Grossman (26 oktober) undersöker vi om han ändå kan komma och jag räknar med att det ska gå, säger Ingemar Fasth.

Vad betyder det ekonomiskt att kunna släppa ytterligare 310 biljetter till varje evenemang?

– Det är en väldigt stor skillnad. Det har ju varit ett ekonomiskt avbräck under pandemin för hela Allkonsthuset. Samtidigt har man tagit höjd för detta och politikerna är medvetna om att man inte kan trolla fram intäkter.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.