Tillbaka

Fler än hälften av Arnold Buscks boklådor räddas

2020-05-19
av Carina Jönsson
Foto: Arnold Busck

Konkurrerande kedjan Bog & Idé driver vidare 14 av Arnold Buscks gamla butiker, medan förlaget JP/Politiken tar över flaggskeppsbutiken på Købmagergade i Köpenhamn, rätten till namnet Arnold Busck samt näthandeln arnoldbusck.dk.

Det betyder alltså att 15 av Arnold Buscks sammanlagt 29 butiker får nytt liv, skriver Politiken.

Det var i slutet av april som den anrika bokhandelskedjan Arnold Busck ansökte om konkurs och tvingades stänga samtliga butiker. Konkursförvaltaren Peter W.P Krarup sa nyligen i en intervju med SvB att det såg ljust ut för att delar av verksamheten skulle gå att rädda och att det fanns 6-7 potentiella köpare till större delar av kedjan. Och nu är det alltså klart att Danmarks största bokhandelskedja Bog & Idé tar över 14 av butikerna samt cirka 200 av medarbetarna. Prissumman ska ligga på ”ett två-siffrigt miljonbelopp”, skriver DR.

– Vi är ödmjuka inför uppgiften. Arnold Busck var en institution för många bokälskare, och med reaktionerna som konkursen utlöste har det varit lätt att se vilken stor betydelsen Arnold Busck-kedjan har haft – inte minst för de anställda i butikerna, säger Marianne Lyngby Pedersen, vd för Indeks Retail, som äger Bog & Idé.

Den 15:e butiken som räddas, den absolut mest välkända av Arnold Buscks bokhandlar, på Købmagergade i centrala Köpenhamn, tas över av JP/Politikens forlag. Förlagschefen Lene Juul säger till Politiken att boklådan fortsatt ska gå under namnet Arnold Busck. Hon säger också att butiken inte ska bli en kopia av JP/Politikens andra bokhandel Politikens Boghal, som ligger på Rådhuspladsen, utan att den ska behålla sin egen unika profil.

JP/Politiken, vann även budgivningen kring rätten till namnet Arnold Busck samt nätbokhandeln arnoldbusck.dk, som nu blir en del av nätbutiken Saxo. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.