Tillbaka

”Folk vill ha pappersböcker – dom älskar det!”

2022-07-06
av Kalle Laxgård
Roland Salemark säljer böcker vid utdelningen av Natur & Kulturs fackbokspris till Diamant Salihu på tisdagen.
Foto: Privat

Almedalsveckan rullar på – och folk köper böcker. Roland Salemark, bokhandlare på Wessman & Pettersson i Visby, pustar ut i en paus.

– Det är så mycket folk här, det är inte klokt!

Inför politikerveckan i Almedalen beräknades närmare 100 000 besökare till evenemangen i Visby.

För stadens bokhandlare, Roland Salemark, är det bråda dagar.

I över tio år har han hjälpt Natur & Kultur att sälja böcker på Almedalsbiblioteket i samband med förlagets evenemang.

– Igår var Johan Rockström och Magnus Linton där och vi sålde i princip slut. Sedan har vi haft Veronica Palm här i butiken, vår tidigare landshövding Cissi (Cecilia Schelin Seidegård, reds anm.) och då gick ett 70-tal böcker i går…

Namnen strömmar ur Roland Salemarks mun. Han tillåter sig att ta en paus för en intervju med SvB. Evenemangen nere på biblioteket och signeringarna i butiken betyder mycket spring. Namnen fortsätter komma: Babben Larsson, Jan Eliasson...

– Och så säljer vi massor i butiken också!

Roland Salemark skrattar.

– Vi ökade 12 procent i juni mot förra året – vad är det som händer liksom? Folk vill ha pappersböcker – dom älskar det!

Likt många bokhandlar på svenska semesterorter drog Wessman & Pettersson en vinstlott av alla hemestrare under pandemin. Plötsligt kom människor som annars åkt utomlands.

I år vill många åka utomlands. Märker du av det på försäljningen?

– Nä. I maj var det 23 procent upp på bok. Bok upp i juni med 11 procent. Så det är otroligt, vi hade ju ett fantastiskt år i fjol, säger Roland Salemark.

Enligt honom steg omsättningen i butiken med en miljon kronor under bokslutet som tog slut i april – en ökning motsvarande 13 procent.

Trodde du det skulle bli jobbigt att möta semestersiffrorna i år?

– Man var väl lite osäker. Men nu känns det som att ön håller på att sjunka. Båtarna är ju fulla hela tiden. Och det där jädra Arlanda ska vi ju inte tala om, det blir nog en hel del hemestrare ändå i sommar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.