Tillbaka

Författaren Carl-Henning Wijkmark är död

2020-09-07
av TT/ Litteratur
Carl-Henning Wijkmark, när han vann Augustpriset 2007.
Foto: Anders Wiklund/TT

Författaren Carl-Henning Wijkmark har avlidit, meddelar Norstedts förlag. Han dog den 4 september och blev 85 år.

Carl-Henning Wijkmark föddes 1934 i Stockholm och utbildade sig i Lund och Stockholm. Han debuterade skönlitterärt med "Jägarna på Karinhall", en berättelse om våld och sexualitet i nazismen. 2007 tilldelades han Augustpriset för romanen Stundande natten, som utspelar sig på ett sjukhus och handlar om livets sista timmar. Wijkmarks sista roman Vi ses igen i nästa dröm kom 2013.
Redan i och med debuten var han en stor författare, menar Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts. Han tycker annars att Dressinen är en bra start för den som vill bekanta sig med författarskapet.
– Det är en sådan bok man sällan har sett i svensk litteratur, det är den stora europeiska litteraturen. Han var en stor europeisk författare men han var svensk i själ och hjärta, säger han.
Under längre tider bodde Carl-Henning Wijkmark i Tyskland och Frankrike, länder där han under perioder även var väldigt hyllad, enligt Bravinger.
– Han var inte direkt nyskapande utan en som förvaltade ett stort europeiskt kulturarv, ungefär som Claudio Magris eller Orhan Pamuk gör, säger Bravinger.
Han beskriver Carl-Henning Wijkmark som en "allvarlig man med stor humor".
– Men man fick lära känna honom innan humorn kom fram. Det är precis som med hans böcker. Det är alltid en allvarlig ton i dem men det finns väldigt mycket medmänsklighet där också. Han var intresserad av det mänskliga psyket och det återkommande temat att söka sitt ursprung och förstå tendenser i samhället som var svåra att förstå, säger Håkan Bravinger.
Carl-Henning Wijkmark har även varit verksam som översättare och litteraturkritiker, och har gjort översättningar av bland andra Nietzsche och Walter Benjamin.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.