Tillbaka

Författaren: ”Har jag kopierat mig själv?”

2022-01-19
av Kalle Laxgård
Erik Videgård.
Foto: Joel Wåreus

I fokus för tvisten mellan Natur & Kultur och Mondial står Erik Videgårds senaste kokbok Berättelser och recept. Krögaren och författaren ifrågasätter Natur & Kulturs beslut om stämning.

–  Varför? Jag förstår inte varför man vill hoppa på Mondial som förlag.

Natur & Kultur anser att det är upphovsrättsintrång. Mondial tillbakavisar anklagelserna. Och sedan i mitten av december maler rättvisans kvarnar inne på Patent- och marknadsdomstolen för att ta reda på vem som har rätt.

– Då min intention aldrig har varit att utnyttja eller förarga någon är min upplevelse mest förvåning. Har jag kopierat mig själv? undrar Erik Videgård.

Som SvB tidigare rapporterat menar Natur & Kultur att Berättelser och recept, som i höstas gavs ut på Mondial, i hög utsträckning plagierar Facing heaven som författaren gav ut på Natur & Kultur 2015.

Själva stämningsansökan riktar sig mot Mondial – med kravet att boken dras tillbaka – och inte mot Erik Videgård eller övriga upphovsmän. Men för Erik Videgård framstår det som att Natur & Kultur vill förstöra hans dröm om att ge ut sina samlade verk.

Idén med Berättelser och recept, säger han – något som förklarar den stora likheten med Facing heaven – var att göra ett slags best of-bok. Materialet hämtas från såväl hans tidigare böcker som från exempelvis recept han tidigare lagat i TV4.

– Jag skulle väl säga att 60 procent av innehållet är sådant jag har skrivit tidigare, säger Erik Videgård. 

Upprinnelsen till boken var en fråga från Mondial om han ville ge ut en bok på förlaget. Efter att inledningsvis ha upplevt samarbetet med Natur & Kultur som ”toppen” tyckte han nu att det verkade som att förlaget ”droppat honom”.

Sedan Facing heaven kom ut 2015 hade Erik Videgård kommit med flera förslag på nya böcker men känt att gensvaret var svalt. Strax före det att Mondial kontaktade honom hade han bett Natur & Kultur om att få köpa exemplar av Facing heaven för att ge bort, men säger att han inte ens fick något svar.

– När Mondial frågade vad jag ville göra för bok sade jag att jag ville göra en självbiografisk, där mina tidigare böcker smälte samman, och gå tillbaka till när jag började i restaurangbranschen. Jag utgick hela tiden från att mina texter är mina. Och recepten är recept och har ingen copyright.

Men när du skrev avtal med Natur & Kultur fick ju de rättigheterna till verket. Då är ju inte rättigheterna till texterna längre bara dina?

– Nej, men det var ju länge sedan. De rättigheterna har de inte för evig tid, om man säger så.

Begärde du tillbaka rättigheterna från Natur & Kultur?

– Nej, det gjorde jag inte. Jag hade inte den kollen, helt enkelt.

Tänkte du att det skulle kunna bli ett problem?

– Nej, jag såg det som en naturlig uppföljning. I och med att jag jobbat med Pål och Gabor tidigare (Allan och Palotai, fotograf respektive formgivare, reds. anm.), har vi skapat ett grafiskt uttryck tillsammans jag gärna vill fortsätta med. Det kändes naturligt att fortsätta på samma sätt.

Mondial och advokat Dag Wetterberg har bestridit Natur & Kulturs stämning. I sitt svar menar man att Natur & Kultur inte har rättigheterna till verken målet gäller. Istället argumenterar man för att rättigheterna har återgått till upphovspersonerna.

Själv vill Erik Videgård inte ge sig in i några juridiska diskussioner.

Vad tänker du om situationen som blivit?

– Jag tycker det är så synd. Vad vill man liksom? Varför? Jag förstår inte varför man vill hoppa på Mondial som förlag. Det blir som: ”Ni ska inte tro att man kan göra vad som helst”.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.