Tillbaka

Författarförbundet: ”Läget är akut instabilt”

2019-09-25
av Kristian Lönner
Grethe Rottböll
Foto: Stefan Tell

BOKMÄSSAN. Författarförbundet vill skapa en diskussion på Bokmässan om hur nya format påverkar upphovsrätt och ersättningsnivåer för författare. Det skriver förbundet på DN Kultur.

 I debattartikeln skriver Grethe Rottböll och Jörgen Gassilewski, ordförande respektive styrelseledamot i Sveriges författarförbund, att nya digitala format förändrar författarens roll på ett oroväckande sätt: ”De nya formaten kommer inte från författarna, utan är renodlade affärsformat, med avgörande följdverkningar på upphovsrätt och ersättningsnivåer. Det är alltså inte det digitala, e-boken, ljudboken eller ens strömningstjänsterna det handlar om, utan om vem som har makten och pengarna”.

En extra släng kritik får Storytel Originals. ”Det är inte fråga om att odla författarskap, inte heller om att köpa författarskap, knappast ens om att köpa enskilda böcker. Det handlar om produktion, om att till varje pris få kvantiteten, volymen, att rulla. Utan hänsynstaganden till bokbranschen som helhet. Det är oftast fråga om affärsmodeller helt inriktade på att optimera vinsten och utdelningen till aktieägarna” skriver Grethe Rottböll och Jörgen Gassilewski.

Debattskribenterna avslutar med att beskriva läget som ”akut instabilt” både för upphovsrättpersoner och hela bokbranschen och under Bokmässan efterlyser de ett samtal med alla aktörer i branschen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.