Författarförbundet: ”Läget är akut instabilt”

Grethe Rottböll

BOKMÄSSAN. Författarförbundet vill skapa en diskussion på Bokmässan om hur nya format påverkar upphovsrätt och ersättningsnivåer för författare. Det skriver förbundet på DN Kultur.

Publicerad

 I debattartikeln skriver Grethe Rottböll och Jörgen Gassilewski, ordförande respektive styrelseledamot i Sveriges författarförbund, att nya digitala format förändrar författarens roll på ett oroväckande sätt: ”De nya formaten kommer inte från författarna, utan är renodlade affärsformat, med avgörande följdverkningar på upphovsrätt och ersättningsnivåer. Det är alltså inte det digitala, e-boken, ljudboken eller ens strömningstjänsterna det handlar om, utan om vem som har makten och pengarna”.

En extra släng kritik får Storytel Originals. ”Det är inte fråga om att odla författarskap, inte heller om att köpa författarskap, knappast ens om att köpa enskilda böcker. Det handlar om produktion, om att till varje pris få kvantiteten, volymen, att rulla. Utan hänsynstaganden till bokbranschen som helhet. Det är oftast fråga om affärsmodeller helt inriktade på att optimera vinsten och utdelningen till aktieägarna” skriver Grethe Rottböll och Jörgen Gassilewski.

Debattskribenterna avslutar med att beskriva läget som ”akut instabilt” både för upphovsrättpersoner och hela bokbranschen och under Bokmässan efterlyser de ett samtal med alla aktörer i branschen.

Powered by Labrador CMS