Tillbaka

Förlag oeniga om teknikskifte

2010-03-22
av Sara Djurberg
Branschen är enig om att mp3-böcker och strömmande ljudböcker kommer att ersätta cd-skivan, men det råder delade meningar om hur och i vilken takt det ska ske.

Ljudböcker i mp3-format och som strömmande tjänster fortsätter att öka. Under januari och februari steg antalet sålda mp3-böcker med 40 procent jämfört med förra året, enligt distributören Elib. Men fortfarande är antalet ganska blygsamt: 17 352 mp3-böcker såldes under perioden.

Och för Bonnier Audio står cd-skivor för 92 procent av försäljningen. Hur förlagen ska tjäna pengar på att sälja nedladdningsbara filer är en av knäckfrågorna i det kommande teknikskiftet.

Läs våra tidigare artiklar om hur förlagen tar sig an utvecklingen och hur uppstickare som Storytel och Höropp satsar på prenumerationstjänster och ljudböcker i Itunes:

Teknisk utveckling, var god dröj

Tre sätt att skaffa en ljudbok

Vem vill köpa ett enstaka kapitel

Med strömmande tjänster blir valmöjligheterna fler

Bättre lagliga alternativ behövs

Små förlag gasar

Ordfront säljer på Itunes

Storytel utökar med Norstedts

Förlag enas om format för ljudbok

Debatt/Daniel Åberg: Dags att släppa taget om fysiska ljudböcker

Debatt/Shadi Bitar: Daniel Åberg missar i sin analys

Lyssnarklubben slår rekord

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.