Tillbaka

Förlagen kräver svar om Bokmässan i höst

2020-04-17
av Kristian Lönner
Frida Edman, mässansvarig, och Kristina Ahlinder, vd för Förläggareföreningen.
Foto: Natalie Greppi och Ylva Sundgren

Kan Bokmässan i Göteborg verkligen arrangeras i höst med tanke på coronapandemin? De svenska förlagen kräver nu, i ett skarpt formulerat brev till Bokmässans ledning, besked för att inte riskera att satsa tid och pengar i onödan.

Den 24 september är det tänkt att Bokmässan ska öppna. Men bland förlagen gror nu ett allt starkare tvivel på att det är möjligt, berättar Kristina Ahlinder, vd på Förläggareföreningen.

– Många av våra medlemmar tänker: är det verkligen möjligt att genomföra en bokmässa som vi har gjort tidigare år? Och finns det en plan B? Man tycker att Bokmässan avvaktat väl länge med att ge besked, säger hon och fortsätter:

– Den bild som Bokmässan har förmedlat kring den kommande bokmässan, som är väldigt positiv och entusiastisk, stämmer inte riktigt överens med den bild som vare sig vi eller NOFF har fått när vi pratat med våra medlemmar. Tvärtom.

Föreningen har tillsammans med NOFF (Nordiska oberoende förlags förening) skrivit ett brev till Bokmässan där man kräver svar, senast i början på maj, på hur Bokmässan tänker hantera årets mässa. Eva Gedin, ordförande för Förläggareföreningen, menar att ett besked nu är nödvändigt.

– Från förlagens sida investerar man mycket arbete och tid från februari och framåt med planering av program, och vid den här tidpunkten börjar nästa steg då författare kontaktas. Med tanke på att förlagen redan fått ställa in en rad event så vill man inte ta risken att det händer igen.

Hon säger också att det finns funderingar kring hur arbetsmiljön ska kunna säkerställas på en bokmässa i höst.

– Det känns lite svårt att i dag tänka sig att stå på ett mässgolv, att skicka medarbetare och författare, som inte alla är purunga, till mässan i fyra dagar. Mässan måste ta täten i de här frågorna och komma med förslag som vi sedan kan ta ställning till, för det är de och inte vi som är arrangörer.

Förläggareföreningen vill också ha svar på hur Bokmässan hanterar redan betalda avgifter.

– De förlag som redan betalat in vissa avgifter önskar att man antingen får tillbaka hela beloppet eller att man fryser det till nästa år, och att det inte blir en diskussion om det. Man kan tycka att det inte är så mycket pengar men det är det för flera av våra medlemmar, säger Kristina Ahlinder.

Frida Edman, mässansvarig, har besvarat brevet och där uttryckt sin stora förståelse för att branschen nu befinner sig i ett mycket svårt läge. Till SvB säger Frida Edman att Bokmässan ända sedan det stora utbrottet av coronaviruset i Sverige för en dryg månad sedan arbetat utifrån olika scenarios. Hon lovar också att i slutet på nästa vecka presentera en plan A och en plan B samt en tidsplan framåt.

– Vår förhoppning är och har varit att Bokmässan ska kunna äga rum som planerat men vi inser att vi behöver titta på hur vi i sådana fall gör mässan och vilka förändringar vi kan göra. Det är vår plan A. Plan B handlar om att ställa om Bokmässan och göra den på ett mer effektivt sätt eller i andra typer av format.

Vad kan det vara för format?

– Det kan vara digitala plattformar eller samarbeten med andra aktörer för att ändå nå ut på bred front. Vi tror vi kan hitta vägar där vi ställer om Bokmässan om det inte kan vara så mycket folk på plats rent fysiskt.

Kan det bli aktuellt att skjuta upp Bokmässan?

– Vi tittar inte på scenariot att flytta hela Bokmässan till fyra nya dagar.

Kan du ge förlagen besked om bokningsavgifterna kommer betalas tillbaka?

– Jag ber att få återkomma med ett svar på den frågan i slutet på nästa vecka.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.