Tillbaka

Förlagen säger nej till nedbantad mässa

2020-04-28
av Kristian Lönner
Kristina Ahlinder vd på Förläggareföreningen.
Foto: Ylva Sundgren

Bokmässan bad om tid fram till slutet på maj för att fatta definitivt besked om årets mässa. Omöjligt menar förlagen som kräver svar senast på måndag. Förlagen säger också nej till en nedbantad Bokmässa i höst.

På tisdagen kom beskedet att Norstedts förlagsgrupp ställer in sin medverkan på Bokmässan. Och Bokmässan får även svag respons från Förläggareföreningen och Noff (Nordiska oberoende förlags förening) på det förslag som man kommunicerade i förra veckan, en plan A som betyder en nedskalad Bokmässa och en plan B som innebär att mässan flyttar över på digitala plattformar.

– I stort sett ingen av våra medlemmar har sagt att de tycker man ska försöka göra en nedbantad mässa. Både Noffs och Förläggareföreningens medlemmar tycker att vi ska skjuta upp vår fina Bokmässa till nästa år och i år genomföra, för de som vill, någon form av digital variant. Det man förlorar då är förstås mötet, alla spontana samtal och försäljningen, säger Kristina Ahlinder, vd på Förläggareföreningen.

Förlagen ställer sig också kallsinniga till Bokmässans vädjan om att få maj månad på sig för att fatta definitivt beslut.

– De måste kommunicera hur det blir nu på måndag. Förlagen har redan lagt ner tid och pengar på planering och vi måste ta bort osäkerheten som finns kring mässan.

Vad händer om Bokmässan inte lämnar besked på måndag?

– Ett icke-beslut är också ett beslut, för våra medlemmar kommer inte vänta till slutet på maj för då har de redan själva bestämt sig.

Vad tror du Norstedts avhopp har för betydelse för de andra förlagen?

– Det är klart det kommer att ha betydelse. Det är ett svårt beslut att ta för mindre aktörer, men när Norstedts fattar det här beslutet är det ett steg mot att få bättre kontroll över situationen och då blir det egna beslutet lättare tror jag, säger Kristina Ahlinder.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.