Tillbaka

Förlagen säljer Elib

2015-03-19
av Niklas Strömberg
Foto: Pressbild
Bonnierförlagen, Norstedts, Natur & Kultur och Piratförlaget säljer majoriteten i den gemensamma e-boksdistributören Elib. IT-företaget Axiell Group blir ny storägare.

Under torsdagsförmiddagen undertecknades det slutliga kontraktet som ger det svenska IT-företaget ett 70-procentigt ägande i Elib.

Affären initierades av Axiell Group och diskussionerna inleddes redan i mellandagarna. Carl Hamilton, styrelseordförande i Elib och Piratförlaget, säger att förlagen under en längre tid känt att en ny ägare skulle vara eftersträvansvärt.

– Vi är förankrade i förlagsvärlden och att vara engagerad i distributionsledet och sitta på två stolar samtidigt blir ofta komplicerat, säger han.

Att förlagen behåller 30 procent av ägandet i Elib beror enligt Carl Hamilton på att det ”funnits nyansskillnader” mellan de fyra ägarförlagen gällande engagemanget i Elib.

– Med den här lösningen är alla nöjda. Vi är stolta över det vi gjort för att bygga upp den digitala bokmarknaden i Sverige, men man når en punkt där man känner att andra ska ta över stafettpinnen. Att bygga, administrera och hantera stora IT-system är Axiells huvudområde. Vi är främst bra på att ge ut böcker, säger Carl Hamilton.

Axiell Group har under 30 års tid arbetat med it-lösningar och digital infrastruktur för bland annat bibliotek, skolor och museer. Företaget har i dag kunder över hela världen.

Att köpa in sig i Elib kan ses som fortsättning av en strategi som bolaget inledde 2013, när man i och med bibliotekssatsningen Atingo också blev leverantörer av e-media.

– På allmänmarknaden var det vår väg in. I dag tror vi otroligt hårt på e-media i alla dess former. E-boken känns helt rätt för oss, säger Joel Sommerfeldt, koncernchef och vd i Axiell Group.

I och med övertagandet av Elib blir Eva Houltzén, från Axiell Education & Media, tidigare även förlagschef på Liber, ny vd för bolaget. Företaget ska fortsätta att drivas med samma fokus som tidigare. Några planer på omorganiseringar eller nedskärningar finns inte.  

– Vi kommer gå in och lära oss bolaget med inställningen att försöka förbättra och till viss del effektivisera. Men vi har stort förtroende för personalens kunskap, säger Joel Sommerfeldt

Hur mycket Axiell Group betalar för Elib vill vare sig han eller Carl Hamilton avslöja, men båda parter säger sig vara nöjda.

– Vi har betalat jävligt bra. Men ett pris som båda parter accepterar är alltid rätt pris, säger Joel Sommerfeldt.

Affären mellan Axiell Group och Elib kommer få effekter för distributören Publit, som Axiell driver utlåningsplattformen Atingo tillsammans med.

– Atingo var ett start up-företag för att testa våra vingar och se och lära vad man kan göra. Nu måste vi se till att förvalta och vidareutveckla Elib tillsammans med förlagen, kunderna och personalen. Vi kommer kanske inte lägga ned Atingo helt. Snarare lägga i malpåse.

Carl Hamilton ser Axiells Groups storlek som en fördel för förlagen, inte minst på biblioteksmarknaden. 

– Axiells förankring hos biblioteken och skolbiblioteken i Skandinavien och Europa är imponerande. Om Axiell gör det här på rätt sätt så kommer vi att få se en revolution inom den digitala biblioteksutlåningen, tror jag.

Ser du några risker med att en stor aktör som Axiell får en ännu större dominans på biblioteksmarknaden?

– Risker finns det med allting, men jag tror att det behövs en stark aktör. Och med den här lösningen kommer det att finnas konkurrens. Publit med flera konkurrerande aktörer finns kvar, säger Carl Hamilton.

 

 

Fakta:

Axiell Group omsatte 405 miljoner kronor under 2014. Bolaget har 260 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Lund men företaget har även kontor i Australien, Danmark, Finland, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Storbritannien, Tyskland och USA.

Elib grundades år 2000 och har 14 anställda. Företaget omsatte förra året drygt 60 miljoner kronor

 

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.