Tillbaka

Förlaget drar tillbaka senatorns bok

2021-01-08
av Matilda Källén
Josh Hawley beskriver förlagets beslut som "orwellskt".
Josh Hawley beskriver förlagets beslut som "orwellskt".
Foto: Rebecca Hammel/Wikimedia Commons

Simon & Schuster väljer att inte ge ut en planerad bok av den republikanske senatorn Josh Hawley sedan han anklagats för att ha sporrat stormningen av amerikanska kongressen.

Missouri-senatorn Josh Hawleys bok The Tyranny of Big Tech var tänkt att ges ut på Simon & Schuster i juni. Men nu har förlaget dragit tillbaka utgivningen, skriver New York Times. Bakgrunden är att Hawley ifrågasatt det amerikanska valresultatets legitimitet och anklagats för att vara en av dem som piskade upp onsdagens stormning av den amerikanska kongressen. 

”Det här var inte ett lätt beslut. Som förlag är det alltid vårt uppdrag att ge plats åt en mångfald av röster och perspektiv. Samtidigt tar vi vårt större ansvar som medborgare på allvar, och kan inte stötta senator Hawley efter hans inblandning i det som blev ett stort hot mot vår demokrati och frihet”, skriver Simon & Schuster i ett uttalande.

Josh Hawley motsätter sig förlagets beslut, vilket han på Twitter beskriver som ”orwellskt”.

”Låt mig klargöra: det här är handlar inte om ett bråk om kontrakt. Det här är en direkt attack på första tillägget... Jag kommer att kämpa mot denna ’cancel culture’ med allt jag har. Vi ses i rätten”, fortsätter han.

Simon & Schuster svarar att de agerar enligt rådande kontrakt.

Samtidigt har Thomas Spence, förlagschef på det konservativa förlaget Regnery, som i höstas gav ut en bok av den republikanske senatorn Ted Cruz, meddelat att de skulle kunna vara intresserade av att ge ut Josh Hawleys bok.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.