Förläggareföreningen utvärderar Augustpriset
Augustpriset har fått kritik under den senaste tiden. På fjolårets Augustgala riktade pristagaren Jessica Schiefauer kritik mot att barn- och ungdomspriset bara var en kategori och föreslog att det borde vara två – ett för vardera ålderskategorin. Ett liknande förslag kom från Adlibris vd Johan Kleberg under branschdagen på Nalen i februari.
– Självklart lyssnar vi på vår omgivning, men det är väldigt lätt att blixtsnabbt säga: ”Så här borde ni göra så blir det bättre”. Vi har något väldigt viktigt att förvalta och ska man ändra på det måste man tänka igenom det ordentligt, säger Kristina Ahlinder, vd på Förläggareföreningen.
Kritik har riktats mot priset i alla år. Exempelvis att fackboksklassen är för stor och att lyriken får för lite utrymme.
– Kritiken är en bakgrund till att vi vill se över priset. Det har funnits i snart 30 år och det känns också rimligt att vi ser över strukturerna nu, säger Kristina Ahlinder.
Nu har föreningen tillsatt en arbetsgrupp för att analysera priset. Gruppen består av Richard Herold, förlagschef på Natur & Kultur, Moa Elf Karlén, förlagschef på Leopard förlag, Eva Gedin, förlagschef på Norstedts förlag, Jesper Monthán, förlagschef på Albert Bonniers förlag och Erik Titusson, förlagschef på Lilla Piratförlaget. De ska ha sitt första möte i april och bland annat se över priskategorier, hur nomineringarna går till och själva tidsplanen för när nomineringarna tillkännages.
– Ingen ska förvänta sig några förändringar i år. Det får ta den tid det tar, säger Kristina Ahlinder, som också är noga med att betona att det inte alls är säkert att det blir några förändringar.
– Augustpriset åtnjuter stor respekt. Säkert för att vi aldrig tummat på kvalitén, så alla förändringar måste ske med eftertanke.
Vad tyckte du om artikeln?