Tillbaka

Förläggareföreningen utvärderar Augustpriset

2016-03-21
av Tove Leffler
Jonas Hassen Khemiri vann en August i den skönlitterära kategorin 2015 med boken Allt jag inte minns.
Foto: Sara Mac Key

Förläggareföreningen ska se över Augustpriset. Syftet är att analysera om, och i så fall hur, priset ska förändras.

Augustpriset har fått kritik under den senaste tiden. På fjolårets Augustgala riktade pristagaren Jessica Schiefauer kritik mot att barn- och ungdomspriset bara var en kategori och föreslog att det borde vara två – ett för vardera ålderskategorin. Ett liknande förslag kom från Adlibris vd Johan Kleberg under branschdagen på Nalen i februari.

– Självklart lyssnar vi på vår omgivning, men det är väldigt lätt att blixtsnabbt säga: ”Så här borde ni göra så blir det bättre”. Vi har något väldigt viktigt att förvalta och ska man ändra på det måste man tänka igenom det ordentligt, säger Kristina Ahlinder, vd på Förläggareföreningen.

Kritik har riktats mot priset i alla år. Exempelvis att fackboksklassen är för stor och att lyriken får för lite utrymme.

– Kritiken är en bakgrund till att vi vill se över priset. Det har funnits i snart 30 år och det känns också rimligt att vi ser över strukturerna nu, säger Kristina Ahlinder.

Nu har föreningen tillsatt en arbetsgrupp för att analysera priset. Gruppen består av Richard Herold, förlagschef på Natur & Kultur, Moa Elf Karlén, förlagschef på Leopard förlag, Eva Gedin, förlagschef på Norstedts förlag, Jesper Monthán, förlagschef på Albert Bonniers förlag och Erik Titusson, förlagschef på Lilla Piratförlaget. De ska ha sitt första möte i april och bland annat se över priskategorier, hur nomineringarna går till och själva tidsplanen för när nomineringarna tillkännages.

– Ingen ska förvänta sig några förändringar i år. Det får ta den tid det tar, säger Kristina Ahlinder, som också är noga med att betona att det inte alls är säkert att det blir några förändringar.

– Augustpriset åtnjuter stor respekt. Säkert för att vi aldrig tummat på kvalitén, så alla förändringar måste ske med eftertanke.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.