Tillbaka

Förläggarnas uppmaning: Frige vår kollega

2021-04-08
av Matilda Källén
Gui Minhai.
Gui Minhai.
Foto: Freeguiminhai.org

Tolv svenska förläggare har gått samman och uppmanar den kinesiska presidenten att frige Gui Minhai.

I morgon har den svenske förläggaren och poeten Gui Minhai suttit fängslad i Kina i 2 000 dagar. Med anledning av det skriver tolv förläggare under ett upprop i Expressen, där de riktar sig till Kinas president Xi Jinping.

”Vår kollega sitter bakom galler bara för att han har använt sig av en av de mest grundläggande rättigheterna, yttrandefriheten, och verkat för att kinesisktalande ska ha tillgång till olika sorters litteratur ... Det är viktigt att Gui Minhai förstår att han inte är ensam och övergiven. Att han inte står ensam i kampen. Det är viktigt att hela tiden påminna supermakten och enpartistaten Kina om Gui Minhai”, skriver förläggarna

Uppropet har undertecknats av Pelle Andersson (Ordfront), Jonas Axelsson (Polaris), Per Bergström (Rámus), Eva Bonnier (Albert Bonniers förlag), Dorotea Bromberg (Brombergs), Eva Gedin (Norstedts förlagsgrupp), Richard Herold (Natur & Kultur), Martin Kaunitz (Kaunitz-Olsson), Cecilia Knutsson (Rabén & Sjögren), Kristoffer Lind (Lind & Co), Pia Printz (Piratförlaget) och Martina Stenström (Fri Tanke).

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.