Tillbaka

Förlagschefen: Nytt kapitel i Forums historia

2019-02-12
av Emma Olsson
Adam Dahlin, förlagschef Forum.
Foto: Ola Kjelbye

Förlagschefen Adam Dahlin har vetat sedan igår att tre nyckelpersoner, Karin Linge-Nordh, Anders Sjöqvist och Sara Lindgren, lämnar Forum för norska Strawberry Publishings uppstart i Sverige.

– Det kom ju plötsligt såklart, det var inget jag kände till och det är medarbetare som jobbat här jättelänge. Det är klart att vi kommer att sakna dem som kolleger, duktiga erfarna sådana. Samtidigt så är det en fri arbetsmarknad. Forum står starka, vi har funnits i 75 år och kommer att finnas i 75 till. Det är min övertygelse när röken lagt sig, säger Adam Dahlin, förlagschef för Forum.

– Men nu står vi mitt i en process med en situation att hantera. 

Vad betyder det?
– Det är naturligtvis personal som ska informeras, författare som ska informeras. Och det är naturligtvis diskussioner kring hur man ska ersätta dem och det är alldeles för tidigt att uttala sig om. Men det är också grattis till Petter Stordalen som gjort en fantastisk rekrytering. 

I Norge har Strawberry Publishing fått kritik för att de går in med stora pengar i ryggen och plockar författare från andra förlag. Hur ser du på den risken?
– Det är inget jag kan spekulera om. Jag tycker i grunden att det är positivt och bra att det kommer nya aktörer som vill satsa seriöst och långsiktigt och det är min bild att Stordalen vill göra det. Alternativet är värre, att det här skulle vara en bransch där aktörer lämnar. Med det sagt vill jag inte låta kylig. Det är tre medarbetare som står mig nära och som har varit en viktig del av Forums framgångssaga de senaste åren. Vi skriver ett nytt kapitel i Forums historia.

SvB har pratat med Karin Linge-Nordh som avböjer att kommentera ännu.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.