Tillbaka

Förlagskris när Kärlek och anarki återvänder

2022-06-01
av TT/SvB
Lisa Langseth och Ida Engvoll.
Foto: Claudio Bresciani / TT

Kärlek och anarki är tillbaka. I den andra säsongen skildras bland annat en förlagskris och så dyker en rad kända kulturkändisar upp.
 

Förlagskrisen som skildras personifieras av rollfigurerna Friedrich och Sofie. I serien spelade av Ida Engvoll och Reine Brynolfsson. Friedrich är en "skilja på verk och person"-man som tycker att böcker ska skrivas för konstens skull. Sofie går hellre på lönsamhetsspåret, och jobbar hårt för att en tonårig "prank"-influerare ska ge ut sin tredje, bildbaserade, självbiografi hos dem.

Både regissören Lisa Langseth och skådespelaren Ida Engvoll kan känna igen sig i den konflikten. De menar att det blir allt vanligare att tv-producenter beställer en serie baserat på vad som har lockat tittare tidigare, i stället för att låta filmskaparen själv komma med idéer.
– Den emotionella människan kan skapa egna världar som vi inte visste om att vi hade. Om man inte släpper fram den kraften, utan bara räknar baserat på vad som har gjorts tidigare, då stannar samhällsutvecklingen, säger Lisa Langseth.
Samtidigt visas Kärlek & anarki på en av världens största strömningstjänster, som har siffror på exakt hur populär en serie är, och när tittarna eventuellt tappar intresset. Enligt Lisa Langseth har Netflix "garvat" åt referenser till strömningsvärlden, men samtidigt ser hon lönsamhetsdilemmat som ett problem som drabbar hela Kultursverige.
– Vänner i litteraturvärlden brottas med det hela tiden. Jag känner att jag kan försvara "Kärlek och anarkis" integritet, men det är intressant att prata om det på ett större plan för alla som jobbar med skapande, det är en konflikt vi alla känner av, säger Lisa Langseth.
Liksom i den första säsongen dyker en rad kända kulturpersonligheter upp även i andra säsongen: Horace Engdahl småpratar om gamla flammor med den bakåtsträvande förläggaren Friedrich (Reine Brynolfsson), Åsa Beckman intervjuar Jens Lapidus på en författarkryssning och Daniel Sjölin konfronterar litteraturchefen Ronny (Björn Kjellman) på Rönnells antikvariat i Stockholm.

Fakta: Kärlek & anarki

Kärlek & anarki är regisserad av Lisa Langseth.
I rollerna syns bland andra Ida Engvoll, Björn Mosten, Gizem Erdogan, Carla Sehn, Reine Brynolfsson, Björn Kjellman, David Dencik och Johannes Kuhnke.
Serien följer rollfiguren Sofie (Ida Engvoll) som arbetar på ett bokförlag och inleder en relation med den yngre it-teknikern Max (Björn Mosten). Samtidigt står förlagsbranschen inför stora förändringar, och en konflikt uppstår på arbetsplatsen.
Den andra säsongen har premiär på Netflix den 16 juni.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.