Tillbaka

Förlagskunskapen i Stockholm firar 30 år – efterlyser gamla studenter

2022-06-07
av Carina Jönsson
Foto: Privat

Hösten 1992 startade kursen Förlagskunskap vid Stockholms universitet. För att uppmärksamma detta anordnas i oktober ett evenemang med talare, paneldebatt och mingel. Utbildningen försöker nu få tag i de runt 700 studenter som gått kursen under åren.

– Man kan ju nästan se det som en klassåterträff. En chans att träffa på gamla och nya kollegor i branschen, säger Jerry Määttä, lektor på Förlagskunskapen.
Han uppskattar att minst hälften av dem som i dag jobbar i bokbranschen i Stockholm gått utbildningen. Jerry Määttä försöker nu komma i kontakt med gamla studenter för att bjuda in dem till arrangemanget som anordnas i aulan på Stockholms universitet den 18 oktober.
När Förlagskunskapen startades var det en kvällskurs på en termin. I dag påbörjar 30 studenter den 1-åriga heltidsutbildningen varje höst. 
Under arrangemanget kommer det dels blickas bakåt, bland annat kommer Lennart Palmqvist, som startade utbildningen tillsammans med Förläggareföreningen, att tala, liksom Pamela Schultz Nybacka som var kursansvarig och lärare under drygt 15 år. Dessutom kommer förläggaren Martin Kaunitz att tala, han är både alumn och gammal lärare på utbildningen.
– Det ska vara en dag som både blickar bakåt men också framåt och diskuterar aktuella branschfrågor, säger Jerry Määttä.
Under arrangemanget kommer dessutom ett mingel anordnas, med boksläpp av Förlagshandboken, som studenter på utbildningen skrivit.
För gamla studenter på utbildningen rekommenderar Jerry Määttä att man går med i Facebookgruppen ”Förlagskunskap, Stockholms universitet”, där all info och osa-adress kommer att finnas i början av hösten. 
– Men alla är välkomna! Vi vill göra så många som möjligt medvetna om att utbildningen finns, säger han.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.