Tillbaka

Förlagskunskapen skapar miljövänlig barnbok

2020-03-20
av Sophie Tanha
Ska utveckla klimatsmart barnbok med miljövänliga material
Pamela Schultz Nybacka är initiativtagare till projektet.
Foto: Anna Hartvig

Tillsammans med företaget A good company ska förlagskunskapen på Stockholms universitet ta fram en barnbok om hållbar produktion, skapad av nya miljövänliga material.

– Vi vill slå ett slag för den tryckta boken. Man har använt sig av allehanda material under alla tusentals år man gjort böcker. Fiskskinn och pergament, till exempel. Det känns spännande att få vara lite av en experimentverkstad och jobba med bokens materialitet på ett nytt sätt, säger Pamela Schultz Nybacka, kursansvarig för Förlagskunskap på SU.

Projektet presenteras på en videokonferens där studenter, lektorer från universitetet tillsammans med andra nyckelpersoner inom bok -och förlagsbranschen medverkar. Hur många böcker som ska tryckas och vilka barn som kommer få den nya miljövänliga boken i handen är inte bestämt ännu. Arbetet, som görs utan vinstintresse, är fortfarande i uppstartningsfasen.

– Klart är att vi ska göra en barnbok med A Good Company, det ska vara en giftfri bok av god kvalitet som man kan sätta händerna i barnen och som upplyser om det här med cirkulär produktion, säger Pamela Schultz Nybacka.

Det miljövänliga materialet är ett slags papper som består av rester av industrimarmor, ett slags pulver som binds samman med återanvända plaster och kan tillverkas utan behov av den stora mängd vatten som dagens pappersproduktion kräver. Trycket görs med bläck av soja.

Emilia Cullborg, pressansvarig på A good company är med på länk från Köpenhamn.

– Det är inte bara materialen utan också tillverkningsproceduren, hur den utvecklas och levereras som ska vara klimatpositiv. Vi lägger mycket tid på det här, säger hon och fortsätter:

– Vi tycker att det är en fin idé på meta-nivå att göra en cirkulär bok som produceras med cirkulära restmaterial och handlar om cirkuläritet. Vi kan lära barnen om det, men också föräldrarna som läser för barnen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.