Förlagskupp i Norge
Ryktet om att något stort var på gång i den norska förlagsbranschen började sprida sig sedan både Anne Gaathaug, förlagschef på Kagge och Anne Fløtaker, redaktionschef på Cappelen Damm, sagt upp sig på kort tid.
I dag avslöjar Dagens Næringsliv att ryktet stämmer.
Svaret på allt finns hos affärsmannen Petter Stordalen. Idén fick han i september förra året men det är först de senaste veckorna som allt fallit på plats, säger han till Dagens Næringsliv.
Kontentan är att den norska hotellmiljardären nu är delägare i tre olika norska förlag – sin ”förlagsfamilj”.
Anne Gaathaug blir chef för skönlitterära Gloria förlag. Jonas Forsang fortsätter som förläggare i fackboksförlaget Pilar forlag – där Petter Stordalen själv gav ut sin storsäljande självbiografi 2015.
Och så den stora skrällen: deckarförfattaren Jørn Lier Horst lämnar Gyldendal för att starta eget.
2016 omsatte Gyldendal motsvarande drygt 60 miljoner kronor på norsk skönlitteratur för barn och vuxna. Enligt Dagens Næringslivs beräkningar drog Jørn Lier Horst in närmare hälften av pengarna. För egen del uppger Jørn Lier Horst att det såldes 400 000 böcker i fjol med hans namn på omslaget.
På egna förlaget Capitana, som ska ge ut deckare och barnböcker, blir han både författare och förläggare. Med sig har han även Anne Fløtaker, som lämnar Cappelen Damm efter 20 år.
– Petter är engagerad, har god branschkunskap och långsiktigt tänkande, säger Jørn Lier Horst till Verdens Gang.
Han planerar att ge ut förlagets första bok redan i maj, en thriller han själv är medförfattare till.
Enligt Dagens Næringsliv har Petter Stordalen investerat motsvarande drygt 20 miljoner kronor i förlagen. På frågan varför han gått in i förlagsvärlden svarar han:
– Ett: Jag gör inte det för pengarna. Då skulle jag inte ha gjort det. Om man tittar på lönsamhet i förlagsbranschen är det inte en bransch du hoppar in i med hopp om kortfristiga pengar, för det är inte möjligt, säger Stordalen till Dagens Næringsliv.
Petter Stordalen säger sig ha ”evigheten” som tidshorisont för satsningen.
– Om jag kan få vara med i ett företag som kan ändra lite saker och stimulera läsning, och konkurrera med alla saker som tar bort intresse från författare och böcker, oavsett om de är digitala eller på papper, så ja, gärna! säger han till tidningen.
Vad tyckte du om artikeln?