Tillbaka

Förlagspodden är tillbaka

2020-10-26
av Kalle Laxgård
Kristoffer Lind.
Foto: Sara Mac Key

Efter debaclet med inslaget om Brombergs och fem månaders uppehåll är Förlagspodden tillbaka.

– Nu är tanken att göra en mer kommenterande och mindre nyhetsorienterad podd, säger Kristoffer Lind, ena delen i duon bakom podden.

I slutet av maj sände Förlagspodden vad många trodde skulle bli dess sista avsnitt. 

Bakgrunden var ett inslag där man påstått att Brombergs förlag skulle läggas ner – en uppgick som senare tydligt dementerades av förlagschefen Dorotea Bromberg.

– Det som var avgörande för att vi slutade var diskkörningen med Brombergs, säger Kristoffer Lind, som gör Förlagspodden tillsammans med journalisten Lasse Winkler.

Men en annan viktig anledning till pausen var intressekonflikten. För Kristoffer Lind, som driver förlaget Lind & Co, var det långt ifrån oproblematiskt att kommentera en bransch han själv var del i. Det som sägs i podden riskerar att påverka affärerna.

– Men nu har det gått ganska mycket tid, vi har saknat varandra och haft tråkigt. Nu är tanken att göra en mer kommenterande och mindre nyhetsorienterad podd, säger Kristoffer Lind.

I avsnittet som publicerades i dag säger du att problematiken kommer att komma igen. Kommer ni ta en ny paus då eller har ni kommit på ett sätt att komma runt det?

– Inget är för evigt, men jag får göra en bedömning av hur mycket bråk jag orkar hantera. Vi har hört från oväntat många som saknat podden och att det saknas något av det här slaget i branschen. Att podden varit mer uppskattad än vi trodde har också varit ett incitament till att se om vi kan göra det igen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.