Tillbaka

Förlagssystem går in på biblioteksmarknaden

2016-02-01
av Sara Djurberg
Pär Nilsson, vd Förlagssystem.
Foto: Ylva Sundgren

Förlagssystem tar över Bibliotekstjänsts, BTJ:s, logistikanläggning i Farsta. Genom affären växer distributören och får en ny kundgrupp i biblioteken. 

Med start i dag, den 1 februari, tar Förlagssystem över driften av BTJ i Farsta, där böcker trycks, plastas in och levereras till bibliotek.

Båda parter beskriver affären som strukturellt viktig då Förlagssystem får möjlighet att gå in på biblioteksmarknaden och BTJ kan fokusera på sina digitala tjänster.

– Vi utvecklar vår logistikverksamhet med ännu ett ben, och biblioteksböcker passar väldigt bra in i vår ordinarie verksamhet. Det handlar om logistik, även om vi också utrustar böckerna, säger Förlagssystems vd Pär Nilsson.

Han menar att det är positivt även för Förlagssystems kunder eftersom även de är leverantörer till biblioteken.

– Nu får vi möjlighet att hantera böckerna på ett effektivare sätt, säger han.

Förlagssystem blir underleverantör till BTJ, som även i fortsättningen kommer att sköta försäljningen mot biblioteken.

BTJ kommer nu att fokusera på sin kärnverksamhet i Lund, enligt vd Anette Grönroos. 

– Vi får möjlighet att utveckla våra informationstjänster till folkbiblioteken. Vi känner att vi inte har kompetens att driva logistikavdelningen i Farsta, säger hon.

Kommer ni att pressa priserna till biblioteken för att slå ut konkurrenten Adlibris?

– Det är inte primärt det vi tänker på, utan vi vill ge effektivare och snabbare leveranser till folkbiblioteken, säger Anette Grönroos.

BTJ omsätter i dag cirka 450 miljoner kronor om året, varav anläggningen i Farsta med 55 anställda står för cirka hälften. Förlagssystem tar dock bara över en del av omsättningen, då BTJ behåller försäljningen till biblioteken. 

Enligt Pär Nilsson har Förlagssystem inte betalat någon köpesumma till BTJ. Affären innebär enbart att distributören tar över driften i Farsta.

Förlagssystem har tillsatt en platschef. I övrigt blir det inga personalförändringar i och med övertagandet. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.