Tillbaka

Förlagssystem nära avtal med Amazon

2020-09-29
av Matilda Källén
Foto: Pressbild

Förlagssystem befinner sig i en pågående avtalsförhandling med Amazon. En överenskommelse kommer att nås ”i närtid”, enligt distributörens vd Harold Op het Veld.

Förlagssystem bekräftar att man just nu förhandlar med Amazon angående avtal gällande logistik och leverans.

– Vi har ett bra samarbetsklimat och det fortskrider. Förhandlingarna har kommit långt och vi kommer att nå en överenskommelse i närtid. Det är bara en tidsfråga, säger Förlagssystems vd Harold Op het Veld till SvB.

Enligt honom strävar Förlagssystem – som representerar 350 förlag – efter ett avtal som ”är bra för kunderna”. Han betonar att frågorna på bordet rör logistik och att det är upp till respektive förlag att förhandla kommersiella villkor.

– Det viktiga för oss är att kunderna har möjlighet att leverera till Amazon på det mest optimala och kostnadseffektiva sättet, och att vi har en helhetsbild som täcker våra kunders behov. Det har vi också framfört till Amazon.

Har ni stött på något motstånd i förhandlingarna?
– Nej, jag är extremt positivt inställd. Jag uppfattar Amazon som mycket samarbetsvilliga och som att de har förståelse för hur marknaden i Sverige är uppbyggd. 

Harold Op het Veld kan inte svara på om eller hur avtalet med Amazon kommer att skilja sig från de överenskommelser som Förlagssystem har med övriga större nätbokhandlare, men betonar att ”varje kund är unik”.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.