Tillbaka

Förskolor får kapprumsbibliotek

2020-10-16
av Matilda Källén
Malin Wall driver Erik Hultgrens bokhandel i Västervik.
Malin Wall driver Erik Hultgrens bokhandel i Västervik.
Foto: Privat

Nu får alla förskolor i Västervik ett eget bibliotek i kapprummet. Projektet finansieras av Tjustbygdens Sparbank och böckerna köps in av den lokala bokhandeln.

– Det är inte alla som tar sig till biblioteket eller till oss, därför är det här ett sådant fint initiativ, säger Malin Wall som driver Erik Hultgrens bokhandel i Västervik.

Kapprumsprojektet finansieras av Tjustbygdens Sparbank och omfattar cirka en bok per förskolebarn i Västerviks kommun. De runt 1 800 böckerna håller just nu på att placeras ut i förskolornas kapprum, som framöver kommer att fungera som små bibliotek där barn och föräldrar kan låna hem böcker för att sedan lämna tillbaka.

Sparbanken har köpt böckerna av lokala Erik Hultgrens bokhandel, som i sin tur tagit in de böcker som förskolorna velat ha. Medan friskolorna valde fritt, bad kommunen om en lista på 200 barnböcker uppdelade i tre teman – natur, normkritik och demokrati – som deras förskolor kunde välja mellan. Malin Wall ansvarade för att ta fram listan.

– Jag ringde några förlag och frågade vilka böcker de tyckte var bäst i respektive kategori. Sedan lade jag till några själv också, säger hon.

Böckerna kommer från tolv olika förlag. Bland titlarna finns Gropen av Emma Adbåge (Rabén & Sjögren), Sally surar av Amanda Jonsson (Opal) och Helena Bross Hemliga kompisar (Bonnier Carlsen) på både svenska, arabiska och somaliska.

Enligt Lotti Jilsmo, verkställande tjänsteman på Tjustbygdens Sparbank, kunde bokprojektet bli verklighet eftersom banken återinvesterar större delen av sitt överskott i bygden, med fokus på kultur och idrott för barn och unga. Idén om kapprumsbibliotek i förskolor föddes när de hörde talas om ett liknande projekt i Varberg.

– Vi försöker alltid nå så många av bygdens barn som möjligt, och med det här har vi möjlighet att nå ut till alla mindre barn och deras familjer. De får tillgång till bra litteratur, läsupplevelser och ett utvecklat ordförråd, vilket de kommer att ha nytta av lång tid framöver, säger Lotti Jilsmo.

Att köpa böckerna av Västerviks enda lokala bokhandel var ”ett enkelt val”, fortsätter hon.

– Genom att vi handlar av våra lokala företag så kommer de att finnas kvar, vilket inte bara innebär kommersiell service för oss som bor här, utan också arbetstillfällen. Då blir det orimligt om vi skulle handla av en aktör från utanför Västervik, eftersom det är bygdens pengar vi förvaltar. Sedan vet vi också att Malin brinner för barnlitteratur.

Enligt Malin Wall på Erik Hultgrens bokhandel har förskolorna ”varit jätteglada” över initiativet.

– Det är ganska dåligt ställt med biblioteken på skolorna, och tillgängligheten till böcker är jätteviktig. Jag hoppas att det här leder till att barnen läser mer – läsande skapar mer läsande – och att man får upp ögonen för all fin barnlitteratur som finns, säger hon.

Hon hoppas också att projektet kan leda till att andra städer eller banker blir inspirerade att göra något liknande – och att fler upptäcker den lokala bokhandeln. 

– Det ska bli spännande att se om folk kommer in och köper de böcker som delats ut, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.