Tillbaka

Fortsatt intresse för exklusiva titlar

2019-08-30
av Kalle Laxgård
Niclas Sandin, vd Bookbeat.
Foto: Sara Mac Key

Bookbeats vilja att teckna exklusiva rättigheter påverkas inte av Bonnierförlagens och Storytels nya avtal.

– Vi för diskussioner med förlagen, säger Bookbeats vd Niclas Sandin.

Nyligen rapporterade SvB att Bonnierägda Bookbeat vill teckna avtal för exklusiva titlar till streamingtjänsten. Initiativet tas mot bakgrund av Storytels uppmärksammade exklusivitetsdealar under våren, där rättigheter till tre stortitlar köptes.

En anledning till exklusivitetsavtalen har uppgetts vara den kraschade förhandlingen mellan Storytel och Bonnierförlagen, som ledde till förlagshusets blockad av nya titlar till Storytel. Sedan förra veckan har Bonnierförlagen och Storytel ett nytt avtal på plats. Men att marknadsledaren nu får tillgång till alla Bonniers titlar betyder inte att exklusiva titlar blivit mindre intressant för Bookbeat.

– Det är helt skilda processer. Det här handlar om hur vi, med hjälp av vår data, kan hitta hål på marknaden och tillsammans med förlag fylla dem. Det har inget att göra med deras avtal, säger Niclas Sandin.

Enligt honom diskuterar Bookbeat med förlag om tjänsten kan gå in och investera i exempelvis produktioner och rättigheter, i utbyte mot att få exklusiv tillgång till böckerna. Även möjligheten till exklusivitetsdealar med stora författare undersöks.

– Men vi har inget konkret nu, säger Niclas Sandin.

Tidigare i somras överraskades branschen av att Akademibokhandeln vägrade ta in Dag Öhrlunds nya bok, sedan förlaget Lind & Co tecknat ett Storytel-exklusivt avtal som rundade Akademibokhandelns streamingtjänst, Bokus Play. Kedjans princip: Att endast ta in titlar man fått tillgång till alla format av, aktualiserades snart igen i och med Millennium 6 Storytel-exklusivitet.

I båda fallen löste det sig senare med att Bokus Play fick tillgång till båda titlarna – och böckerna tog plats på Akademibokhandelns hyllor.

Men Bookbeat står utan båda böckerna. Hur ser du på det?

– Jag tycker det är jätteolyckligt att två av Sveriges största förlag inom ljudböcker väljer att exkludera en av Sveriges största återförsäljare, säger Niclas Sandin. Jag upplever att vi marknadsmässigt erbjuder väldigt bra villkor till de två förlagen. Men alla gör sina egna val.

Kan ni kontra det?

– Storytel håller på att forma en marknad baserat på exklusiviteter. Nu får vi se om det fortsätter att utvecklas åt det hållet, mycket har hänt kopplat till Akademibokhandeln. Just nu fokuserar jag inte på kontring utan på hur vi kan locka in kunderna med det vi har.

Dels vill ni teckna exklusivitetsdealar. Dels säger du att det är olyckligt att ni blir exkluderade av Norstedts och Lind & Co. Är inte det motsägelsefullt?

– I de fall en bok inte skulle ha producerats om inte vi finansierat den tycker jag det är naturligt om vi kan få exklusivitet när vi tar risken. Och om marknaden fortsätter utvecklas i den riktning Storytel drivit den mot med sina dealar behöver vi såklart också se över vilka större författarskap som vore intressanta för oss att knyta till oss, men vi har inte genomfört något konkret där än.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.