Tillbaka

Fortsatt låst om ersättningar för Nextory och Storytel Books

2022-07-08
av Kalle Laxgård
Linda Säresand och Magnus Nytell.
Foto: Pressbild / Pressbild

Konflikten mellan Storytel Books och Nextory saknar ännu en lösning. Tills vidare släpps inga nya böcker till tjänsten.

– Aldrig kul att hamna i ett sådant här läge i en förhandling men det kommer att gagna våra författare på sikt, säger Storytel Books vd Linda Säresand.

I mitten på maj kunde SvB avslöja att Storytel Books stoppat alla nya titlar från att komma ut på strömningstjänsten Nextory.

Skälet var att parterna låg i en avtalsförhandling som nu hade strandat. Enligt Storytel Books vd Linda Säresand krävde Nextorys att ersättningarna till skulle sänkas. Dessutom menade hon att Nextory under tiden gömt undan deras böcker, vilket fått intäkterna att gå ner.

Uppgifterna tillbakavisades av Magnus Nytell, innehållsansvarig på Nextory.

Sedan dess har samtalen fortsatt men konflikten är ännu inte löst.

– Jag kan dessvärre inte kommentera själva förhandlingen, men jag kan säga att vi inte kommer att ha något nytt att meddela förrän tidigast i augusti. Backlisten ligger enligt avtal kvar under sommaren i tjänsten, säger Linda Säresand.

I Storytel Books ingår förlag som Norstedts, Rabén & Sjögren, Lind & Co och Brombergs, samt Storytels förlag i Danmark och Finland.

Sommaren är traditionellt en viktig period för strömningstjänsterna i Sverige, då många semesterfirare väljer att teckna abonnemang.

Vad säger författarna om att förhandlingarna stoppar nya böcker från att komma ut på Nextory?

Linda Säresand svarar att man inte nåtts av några negativa reaktioner.

– Författarna vill precis som vi att ersättningen är skälig. Det ligger ju i förlagens uppdrag som rättighetsförvaltare att både sätta sig in på djupet i de nya affärsmodellerna och förhandla fram de bästa avtalen för våra upphovspersoner. Det är så klart aldrig kul att hamna i ett sådant här läge i en förhandling men det kommer att gagna våra författare på längre sikt.

Nextorys Magnus Nytell beklagar att man ännu inte kommit överens.

– Det är ju tråkigt förstås att vi temporärt saknar ett antal spännande och bra nyheter. Men det har faktiskt inte haft någon inverkan alls så här långt, varken för rekrytering eller churn (avhopp).

Sedan nya böcker slutade komma till tjänsten har Nextory haft ett tiotal samtal till kundtjänsten, säger Magnus Nytell.

– Men som sagt, vi ser ingen skillnad beträffande medlemmarnas beteenden.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.