Tillbaka

Fortsatt nedgång på norsk bokmarknad

2019-06-07
av Kristian Lönner
Foto: Lars Schmidt

2018 var ett tufft år för den norska bokmarknaden. Omsättningen minskade med 6,3 procent jämfört med året innan, visar ny statistik från norska förläggarföreningen.

Trenden med minskad omsättning fortsatte i Norge även under 2018, skriver Bok 365. Nya siffror från den norska förläggarföreningen visar att den totala omsättningen minskade med 6,3 procent. I den siffran inkluderas en förväntad nedgång för läromedel. Omsättningen för skön- och facklitteratur gick 2018 ned med 5,6 procent.

Bokhandeln får ta en stor del av smällen. Där minskar omsättningen med nästan 200 miljoner norska kronor (drygt 217 miljoner svenska kronor) vilket motsvarar 6,8 procent. För dagligvaruhandeln är den procentuella nedgången för bokförsäljningen än mer dramatisk, minus 26,6 procent.

En av få ljuspunkter i den norska bokbranschen är strömningstjänsterna som kraftigt ökar sin omsättning. Antalet lyssningar var 2018 uppe i 3,7 miljoner vilket är en ökning med 82 procent och omsättningen ökade från 113 till 184 miljoner norska kronor (motsvarande drygt 200 miljoner svenska kronor).

Bland bokhandelskedjorna sker ett maktskifte. Ark har för första gången en större nettoomsättning än Norli och Libris tillsammans, skriver Bok 365. SvB berättade tidigare i veckan att Norli och Libris går samman vilket innebär att 45 Librisbutiker profileras om till Norlibutiker.

Bland förlagen står nu Cappelen Damm och Gyldendal för sammantaget 60 procent av den norska bokomsättning.

Årsstatistiken som nu presenteras av den norska förläggarföreningen innehåller exakta siffror från föreningens medlemmar medan den månadsstatistik, som SvB tidigare rapporterat om, enbart utgick från förlagens nettointäkter.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.