Tillbaka

Fortsatt rekordfart i bokförsäljningen

2021-08-11
av Kristian Lönner
Bokförsäljningen slår nya rekord.
Foto: iStockphoto

Bokförsäljningen under pandemin bara fortsätter öka. Under första halvåret gick försäljningen upp med 10,2 procent jämfört med samma period 2020 och uppgången gäller både tryckta och digitala böcker.

– Försäljningsökningen ska ses i ljuset av en ökande försäljning under många år och stiger därmed från en redan hög nivå. Jämfört med till exempel första halvåret 2019 har försäljningen ökat med hela 18 procent, säger Erik Wikberg, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm som sammanställt statistiken, i ett pressmeddelande.

De stora vinnarna är liksom tidigare under pandemin de digitala abonnemangstjänsterna och internetbokhandeln. Tjänsterna ökade sin försäljning med 18,6 procent medan samma siffra för internetbokhandel/bokklubbar var plus 14,7 procent. Försäljningen av tryckta böcker under det första halvåret 2021 ökade med 7 procent jämfört med samma månader 2020 medan försäljningen av digitala böcker ökade med hela 14,4 procent.

För fysisk bokhandel går det däremot fortsatt trögt. Försäljningen minskade med 8 procent, eller 34 miljoner räknat i kronor. Även försäljningen i dagligvaruhandeln minskade och hamnade på minus 1,9 procent.

– Effekterna av corona-restriktionerna som gällde fram till sista juni syns i statistiken för bokhandelskanalen. Samtidigt noterar våra medlemmar att kunderna kommer tillbaka till butikerna när de blivit vaccinerade och att många även i år ”hemestrar” vilket varit positivt för sommarförsäljningen, säger Maria Hamrefors, Bokhandlareföreningens ordförande, i ett pressmeddelande.

En jämförelse med det första halvåret 2019 visar att internetbokhandeln/bokklubbarna ökat försäljningen med 24 procent och abonnemangstjänsterna med 65 procent medan den fysiska bokhandeln tappat 24 procent av sin bokförsäljning.

Den växande bokförsäljningen syns för i princip alla genrer. Skönlitteratur, populär facklitteratur samt utländsk utgivning ökade alla med 12,3 procent. För deckare och spänning stannade försäljningsökningen på 0,8 procent. Endast mat och dryck visade en något minskad försäljning, minus 0,7 procent.

Även barnböcker gick starkt under första halvåret. Totalt ökade försäljningen med 10,9 procent och det var bara i kategorin unga vuxna som försäljningen varit svagare i år jämfört med 2020.

Mattias Fyrenius, vd för Bonnierförlagen, beskriver i en skriftlig kommentar den starka trenden för bokförsäljningen som helt unik.

– Varken branschen eller vi på Bonnierförlagen har någonsin sålt så många böcker som vi gjort det gångna halvåret och det är inget annat än ett fantastiskt styrkebesked för såväl boken som berättandet i sig.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.