Tillbaka

Fransk Me Too-våg i litteraturvärlden

2020-02-10
av Sophie Tanha
Vanessa Springora
Vanessa Springora
Foto: Pressbild, Grasette

Ett fyrtiotal franska författare och aktörer inom bokbranschen har skrivit under en debattartikel som fördömer sexism och trakasserier i den franska bokindustrin.

Den 2 januari släppte författaren Vanessa Springora sin bok om relationen hon som 14-åring hade med den då 50-åriga författaren och kulturpersonligheten Gabriel Matzneff. Boken startade en diskussion om sexuella övergrepp i den franska litteraturvärlden, som nu kulminerar med en debattartikel publicerad på Francetvinfo.fr.

Texten, skriven av förlaget Editions Stocks litterära chef Caroline Laurent, är underskriven av 46 personer, alla betydelsefulla namn inom den franska bokbranschen. Den uttrycker att medan sexism och sexuella trakasserier förekommer i många delar av samhället så sticker bokbranschen ut, eftersom 75 procent av de förlagsanställda och 93 procent av press- och försäljningsansvariga är kvinnor, medan männen i branschen besitter maktpositionerna. Detta kommer med ett pris, hävdar textförfattarna, samtidigt som många som utnyttjats på arbetet inte vågar göra sig hörda av rädsla för repressalier.

Springoras bok, vars titel på svenska betyder ”Samtycket” nämns i debattartikeln som bevis för att sexismen länge varit förekommande i branschen, men att tiden för tystnad nu är förbi. Sedan boken släpptes har Gabriel Matzneffs senaste bok dragits tillbaka av hans förlag, Gallimard, som dessutom slutat marknadsföra övriga titlar i hans katalog. Åklagare har också inlett undersökningar av den nu 83-åriga författarens misstänkta våldtäkter av minderåriga.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.