Tillbaka

Fritt fram för nya ramavtalet

2018-11-15
av Kalle Laxgård
Olof Molander.
Foto: SKI

Avropsstoppet för upphandlingen på e-litteratur hävs. Det säger Olof Molander, affärsområdeschef på SKL, till SvB sedan misstankarna om avtalsbrott nu avskrivits.

Den 17 oktober stoppade SKL Kommentus inköpscentral, SKI, användningen av den nya upphandlingen av e-litteratur.

Nu hävs avropsstoppet.

– Vi har inte hittat några som helst oegentligheter, säger Olof Molander, affärsområdeschef för ramavtal på SKI.

Upprinnelsen till stoppet var ett debattinlägg från Axiell Media på svb.se. Skrivelsen anklagade distributören Overdrive, som vunnit upphandlingen, för att sakna kontrakt med ett flertal stora förlag. Efter att ha tagit del av uppgifterna inledde SKL en utredning av påstått avtalsbrott.

Enligt Olof Molander bottnar misstankarna i den lista över tillgänglig litteratur som publicerades på SKL:s hemsida i samband med att upphandlingen började gälla.

Ramavtalet är uppbyggt för att utbudslistan ska uppdateras löpande under avtalstiden.

– Listan vi fick tillsänt oss innehöll också sådant som tillhörde den löpande uppdateringen. Också titlar de (Overdrive reds anm.) inte hade förhandlat färdigt om till 100 procent med de svenska förlagen fanns med, säger Olof Molander.

Inom kort ska en uppdaterad utbudslista att läggas upp – som kommer att uppdateras löpande framöver.

Hade ni kunnat göra något annorlunda i arbetet med upphandlingen för att undvika det här?

– Nja, inte så som den är skriven. Sedan tar vi såklart med lärdomar av det här. Det är första gången vi gör en sådan här upphandling. Det är en ny marknad för oss och det är också bra att en ny spelare kommer in på den. Och det viktigaste är att vi får in många bra titlar till biblioteken, säger Olof Molander.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.