Tillbaka

Fysisk bokhandel vinnare när bokförsäljningen sjönk

2022-04-29
av Kalle Laxgård
Foto: Sara Mac Key

Bokförsäljningen i Sverige backade 2,8 procent under första kvartalet jämfört med föregående år. Det visar ny statistik som presenterades under fredagen.

Bokförsäljningen har ökat kraftigt de senaste åren och trots minskningen låg försäljningen under första kvartalet ändå över nivån för 2020. Sammanlagt såldes böcker för 1,24 miljarder kronor.

Störst tillväxt, i både kronor och procent, visade fysisk bokhandel som ökade 12,8 procent, och strömningstjänster som växte med 6,3 procent. Nätbokhandeln, i statistiken sammanslagen med bokklubbar, backade dock 11,8 procent.

Siffrorna för första kvartalet ska ses mot bakgrund av pandemin, som tydligt drivit bokkonsumtionen uppåt, framför allt i digitala kanaler.

- Vi har ett unikt kvartal bakom oss, med stora samhällsförändringar. Trots detta ser vi en stark bokförsäljning. Det är mycket positivt, säger Mikaela Zabrodsky, vd för Förläggareföreningen i ett pressmeddelande.

Maria Hamrefors, ordförande för Bokhandlareföreningen, gläds den fysiska bokhandelns utveckling.

– När coronarestriktionerna nu är borta ser våra medlemmar att kunderna återvänder till bokhandeln. Det är ett tydligt kvitto på att man uppskattar att handla i bokhandeln, och den personliga service som erbjuds.

Lyftet betyder att fysisk bokhandel tagit igen ungefär hälften av tappet sedan första kvartalet 2020. Årets omsättning på 234 miljoner kan också jämföras med första kvartalet 2019, året före pandemin, då man låg på 283 miljoner.

Andra siffror som lyfts fram i rapporten är en minskning av inbundna böcker med 5,5 procent, ett tapp för barnböcker med 4,5 procent med deckare och att spänningslitteratur steg med 14,5 procent.

Samtidigt ökade e-boken 29 procent under kvartalet. Det innebär att e-böckerna nådde en marknadsandel av 4,5 procent av den totala bokförsäljningen i Sverige.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.