Tillbaka

Ges rätt av domstolen

2021-05-03
av Kalle Laxgård
Jørn Lier Horst
Foto: Myriam Bjerkli

Jørn Lier Horst anses inte ha gjort något fel när han sade upp avtalet med sina tidigare förlag och sedan spelade in sina ljudböcker på nytt. Det anser tingsrätten i Oslo i sin dom.

I slutet av förra året stämde förlagen Gyldendal och Lydboksforlaget sin tidigare författare Jørn Lier Horst. Detta sedan deckarstjärnan spelat in sina tidigare ljudböcker på nytt, på sitt nya förlag Strawberry, och att han trots Gyldendals och Lydboksförlagets varningar fortsatte att sälja dem. Jørn Lier Horst stod på sig och menade han inte gjort något fel.

Det är också vad tingsrätten nu också kommit fram till. Domen fastslår även att Gyldendal och Lydboksförlaget är skyldiga att betala författarens rättegångskostnader på 700 000 norska kronor. Däremot anser rätten inte att Jørn Lier Horst har rätt till den ersättning han krävt från parterna, skriver Boks365.

– Den här domen betyder två saker. Kontrakten vi skriver på kan faktiskt sägas upp när villkoren inte uppfylls. Och tiden som förlag där Gyldendal kunnat missbruka våra rättigheter och låsa in oss i sina egna strömningstjänster är uppenbarligen över, säger han till sajten.

Tidigare i processen har Jørn Lier Horst anklagat Gyldendal för att endast tillgängliggöra hans digitala böcker i Lydboksforlagets strömningstjänst Fabel. Lydboksforlaget delägs av Gyldendal.

Båda parterna avser överklaga domen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.