Tillbaka

”Gör verkligen allt vi kan för att hålla smittan borta”

2020-04-01
av Kalle Laxgård
Foto: Ylva Sundgren

Från och med i dag permitterar Speed group 37 medarbetare – likt konkurrenten Förlagssystem märker distributören av vikande volymer i coronakrisen.

Samtidigt vidtar båda stora åtgärder för att sjukdomen inte ska stoppa böcker från att nå handeln.

Bokförsäljningen i framför allt fysisk handel har minskat kraftigt sedan coronakrisen slog till.

Den minskande efterfrågan har varit tydlig inne på Speed group, en av de två stora logistikhallarna som lagrar och skeppar böcker ut i handeln.

– Vi drabbas som alla andra av vikande volymer. Vi såg en väldigt tydlig dipp efter andra veckan i mars. Den här veckan har ändå börjat ganska bra, det känns som att bokhandeln lägger lite större order än förra veckan, säger Björn Tallén, affärsområdeschef på logistik öst på Speed group.

För att möta utvecklingen korttidspermitterar nu företaget 37 av sina cirka 60 medarbetare från och med i dag onsdag. Istället för heltid ska de berörda arbeta 80 procent framöver.

– Det är egentligen en säkerhetsåtgärd. Om volymerna sjunker ännu mer eller ligger kvar på den här nivån har vi lite mycket folk, säger Björn Tallén.

Han öppnar dock för att företaget kan ha tagit i lite för mycket.

– Men då får en del återgå till hundra procent. Vi ser en tydlig trend i att näthandeln växer, fysisk bokhandel tappar.

Coronautbrottets konsekvenser för sällanköpshandeln är ännu svåra att överblicka. Tidigare i veckan tvingades den brittiska distributören Gardners att stänga tills vidare, för att skydda sin personal mot covid-19. Något som även påverkar nät- och bokhandlare i Sverige.

Som länken mellan förlag och handel är distributörerna avgörande för att böcker ska nå konsumenterna. Så vad händer om sjukdomen försvagar de svenska distributörernas möjligheter att leverera?

Enligt Harold Op het Veld, vd för Förlagssystem, har företaget vidtagit en rad åtgärder för att hindra smitta inom företaget.

– Vi har sedan ett antal veckor tillbaka satt in ett stort åtgärdspaket som handlar om hygien, städning, hur vi träffas, hur vi hanterar externa partners, hur vi äter lunch samt hur vi reser, skriver han i ett mejl till SvB.

Av de som kan jobbar många hemifrån.

– Vi har dessutom möjlighet att säkra våra flöden genom inhyrd personal. Vi gör verkligen allt vi kan för att hålla smittan borta från verksamheten och följer de rekommendationer som ges av Folkhälsomyndigheten, skriver Harold Op het Veld.

Hittills har Förlagssystem sett volymminskningar som ligger i linje med siffrorna i branschföreningarnas statistik från i förra veckan. Men läget förändras från dag till dag. Om permitteringar eller varsel kan bli aktuellt vill han därför inte svara på, men säger:

– Vi ser över alla möjliga områden där vi kan spara in på kostnader.

Även Björn Tallén betonar att Speed group infört många aktiviteter för att minska risken för smitta i flödena. Allt från att anställda ska stanna hemma om de känner sig hängiga.

– En annan är att vi kollar feber på alla som tar sig in i den här anläggningen. Alla från mig själv till chaufförer febertestar vi. Det säkrar i alla fall att ingen här kommer in med feber, det också ger en trygghet till personalen. Vi ökar också rengöring och spritar väldigt mycket. Från och med i morgon ska staten också ta sjukkostnaderna för de första två veckorna. Där har vi som företag fått bra förutsättningar från regeringen, säger Björn Tallén.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.