Tillbaka

Gratis studiematerial drabbar finska bokhandlarna

2021-04-07
av Carina Jönsson
Foto: Arttu Päivinen/Unsplash

Studiematerial är en viktig del av de finska boklådornas försäljning. I höst blir läroböcker offentligt upphandlade och därmed gratis för elever – då måste bokhandlarna tänka om.

Till hösten ändras läroplikten i Finland, vilket innebär att man måste ta en examen efter grundskolan. I och med det blir även studiematerial gratis för eleverna – en nota som då kommunerna får stå för, skriver Svenska Yle. I dag får exempelvis gymnasieelever själva köpa sina läroböcker.
För bokhandlarna blir förändringen stor. Kristina Eriksson som äger en bokhandel i Lovisa, berättar för Svenska Yle att åtta procent av boklådans försäljning kommer från läroböcker i dagsläget.
– Utöver det kommer ännu alla häften och pennor och sådana saker, och det ska de studerande nu också få gratis har jag förstått, säger hon.
Johanna Koskivaara, som är butikschef i en bokhandel i Borgå säger att ”en betydande del” av försäljningen kommer från studiematerial. Hon hoppas att skolorna ska köpa in läroböcker via bokhandlarna, men att något sådant beslut inte finns. Hon säger till Svenska Yle att förändringen innebär att bokhandelns sortiment kommer behöva utvidgas med annat.
– Det kan handla om böcker, det är vår huvudsakliga vara, men också mycket sådant som har med böcker och folks fritid att göra. För tillfället, i och med coronaepidemin, så har det till exempel varit en otrolig efterfrågan på pussel och brädspel.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.