Tillbaka

Gyldendal säljer strömningstjänst

2022-09-30
av Carina Jönsson
Foto: Priyash Vasava

I juni valde danska Gyldendal att ändra betalningsmodellen för att öka lönsamheten i Chapter. I augusti utlovades en ”strukturell anpassning”. Nu säljer man strömningstjänsten till konkurrenten. 

Den nya betalningsmodellen som Gyldendal lanserade i somras innebar att man gick ifrån den ”all you can eat”-modell som man haft sedan starten 2020 och i stället gick över till tidsbegränsade abonnemangsalternativ. 

Senare samma sommar fick Gyldendals vd Morten Hesseldahl lämna sitt uppdrag och i samband med det utlovades ”en strukturell anpassning av Chapter”. Och nu väljer alltså Gyldendal att sälja Chapter till konkurrenten Saxo, som ägs av JP/Politikens hus. Nätbokhandeln Saxo säljer tryckta böcker men även ljud- och e-böcker och driver sedan 2017 en egen strömningstjänst.

I ett pressmeddelande skriver Gyldendal att ”den hårda konkurrensen på marknaden kräver för stora investeringar för att kunna fortsätta”.
Avyttringen av Chapter är ett led i Gyldendals strategiska fokus att enbart satsa på kärnaffären framåt. Chapter visar ett negativt rörelseresultat (EBIT) på 24 miljoner danska kronor för första halvåret 2022. 

Saxo tar över Chapter i dag 30 september. Priset för aktierna i Chapter landade på 1 dansk krona.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.