Tillbaka

Habermas prisnobb beklagas

2021-05-03
av TT/ Litteratur
Jürgen Habermas (till höger) vid en annan prisceremoni 2005, då han fick ta emot Holbergs internationella minnespris. Arkivbild.
Foto: Marit Hommedal

Den världsberömde tyske filosofen Jürgen Habermas tackade först ja till en litterär utmärkelse med kopplingar till regimen i Förenade Arabemiraten. Nu har 91-åringen backat från beslutet.

"Jag hade inte informerat mig om det nära sambandet mellan institutionen som delar ut priserna i Abu Dhabi och det politiska systemet där", säger Habermas i en kommentar som skickats ut från hans förlag Suhrkamp till bland andra Der Spiegel.
Litteraturpriset, som har fått namn efter schejk Zayed bin Sultan al-Nahyan, delar ut utmärkelser om miljontals kronor varje år. Det pris som Habermas tilldelades – som årets kulturpersonlighet – har en prissumma motsvarande 2,3 miljoner kronor.
Talespersoner för priset beklagar Habermas beslut "men respekterar det".

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.