Tillbaka

Hagerman slutar på Ordfront

1997-09-19
av Inger Frimansson
Maja Hagerman slutar till årsskiftet som förlagschef på Ordfronts förlag. Hon efterträdde Dan Israel i januari 1996, då denne gick över till Norstedts.

ken till att hon slutar har med hennes bok Spåren av kungens män att göra. Den vann Augustpriset i fackboksklassen förra året och trycket på Maja Hagerman har efter detta blivit mycket större än hon någonsin kunnat tänka sig.
    Hon efterträds, åtminstone tills vidare, av nuvarande vd:n och chefredaktören för Ordfront Magasin, Leif Ericsson.
    - Jag tror att Maja själv är överraskad över att boken blivit en sådan framgång, säger han. Hon har svårt att värja sig och hon har med tiden känt att hennes koncentration inte odelat kunnat vara på jobbet. Vi beklagar att hon inte kan stanna kvar, hon har tillfört förlaget mycket. Hon har ju funnits med i Föreningen Ordfront länge, bland annat har hon varit dess ordförande. Vi tror dock inte att förlaget dör för att Maja slutar. Det finns stor kompetens här i huset. De senaste åren har vi anställt många och förlaget har vuxit kraftigt.
    Själva föreningen har i dag 12 000 medlemmar och Ordfront Magasin har blivit Sveriges största kulturtidskrift med en upplaga på närmare 15 000 exemplar.
    Leif Ericsson är 51 år och fil kand i nationalekonomi och geografi. Han har arbetat i Föreningen Ordfront sedan starten 1969.
    - Nu är det viktigt att förlaget inte tappar fart, säger han. Det måste finnas ett liv även efter kommissarie Wallander. För oss gäller det nu att hålla seglen uppe så att vi klarar oss lika bra om några år, trots att olyckskorparna kraxar. Tanken är att förlaget om kanske ett par år går ut och söker en annan förlagschef. Till dess tar Leif Ericsson hand om uppgiften men tycker inte om ordet interimschef.
    - Det jag håller på med, det gör jag med full kraft.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.