Tillbaka

Hallå där, C T Karlsson!

2019-07-09
av Natassa Karamouzis
C T Karlsson

Med 814 besökare under fem timmar avslutar Litteraturfestival Glommen detta års litterära festligheter. Författaren C T Karlsson, som var en av arrangörerna, återberättar vad lördagen bestod av.

Hur gick det?

- Vi vaknade till gråa skyar och vind, så man undrade lite hur det skulle gå, men när vi invigde festivalen vid tio var festivaltältet som vi hade fått låna av Falkenbergs kommun fullt. Det stod folk utanför och det var redan fullt inne, och så höll det på hela dagen även fast det öste ner. Tydligen var det perfekt festivalväder!

Vad var roligast?

- Det var nog att det var så mycket människor som tycker att litteratur är viktigt och intressant. Dessutom träffas vi författare redan på fredagen och har en gemensam middag och lär känna varandra, så stämningen blir väldigt kärleksfull dagen efter. Alla är glada och pushar varandra. Ingen är avundsjuk på någon annan, utan vi är konkollegor! Alla är så hjälpsamma och bjuder verkligen på varandra. Det är häftigt.

Överraskades du av något?

- I år hade vi ju festivaltältet och för att få plats med alla författare på scen hade vi programpunkter. Vi hade då fyra författare på scen åt gången och jag och Lilly Emme fick vara moderatorer för det mesta. Det som förvånade mig var att det var så himla lätt att få fram djupa samtal på väldigt kort tid. Vi hade en kvart på oss för fyra personer, och när vi var färdiga sprang publiken in i lokalen för att köpa böckerna. Det var helt magiskt. Jag tror att vi har hittat ett bra format där.

Sålde ni slut på allting?

- Nästan! Det var inte många böcker som togs med tillbaka så att säga. Vi känner dock att vi inte vill göra det större, utan vill ha kvar den härliga sommarupplevelsen. Det ska vara hanterbart för oss.

Vad tar ni med er från årets framgångar? Särskilt då ni inte vill att det ska vara för stort?

- Dels så skickar vi med enkäter till våra författare som de svarar på. Sedan kommer vi sätta oss ner nästa vecka och göra en utvärdering på vad som funkade bäst och vad som funkade mindre bra och vad vi ska tänka på. Det gjorde vi förra året också, och det var då tanken med festivaltältet kom fram. Vi lär oss för varje år.

Vilken dag ska man lägga på minnet om man vill besöka Litteraturfestival Glommen nästa år?

- Den 4 juli 2020 drar vi igång igen, och då kanske kanske kanske det blir två dagar istället för en!

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.