Tillbaka

Hallå där, Gudrun Schyman!

2019-07-11
av Natassa Karamouzis
Gudrun Schyman
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

I höst kommer Gudrun Schyman att vara moderator under Bokens Dag på Skillinge Teater, där fem författare får prata om sina verk. Det här har hon att säga om rollen och evenemanget.

Hur kommer det sig att du blir moderator på Bokens Dag?

- Det är så enkelt som att de frågade mig! De gör ju mycket bra saker där på Skillinge Teater och dem bör man stödja på alla sätt och vis. Och naturligtvis ska man också stödja boken. Jag tycker att det är ett väldigt bra evenemang och tycker det är bra att dem har det där. Det är ett trevligt sätt att lyfta upp litteratur och författarskap genom ett sådant program. Dessutom tycker jag det är viktigt att uppmärksamma biblioteksnedläggningen som pågår och att uppmana alla att gå till biblioteken. Vi kan bli biblioteksaktivister och verkligen låna.

Hur är ditt förhållande till litteratur?

- Jag tycker alltid att jag läser för lite. Jag har så mycket artiklar och faktarapporter och allt möjligt sådant som jag måste läsa, så det blir sällan tid över. Jag vill ju läsa från början till slut, och då måste man ha ordentligt med tid. Men moderatoruppdraget gör ju att jag måste göra det! Jag måste ju läsa vad författarna som jag ska prata med har skrivit, så det är ett bra sätt att komma igång och att komma i kontakt med nya författare.

Har du börjat läsa någon av titlarna än?

- Ja, jag har läst Tove Alsterdal som jag inte hade läst tidigare alls. Det var en rolig bekantskap kan jag säga! Jag är otroligt imponerad av hennes skrivande och all research som hon måste ha gjort för sina böcker. Hon tar ju upp väldigt aktuella ämnen, som rasism och flyktingsituationen, så det var väldigt roligt att läsa.

Vad läser du annars i sommar?

- Utöver böckerna för Bokens Dag har jag nog inte så mycket planer. Jag har ju den politiska sfären så pass nära inpå mig, så jag måste läsa artiklar och vetenskapliga rapporter. Mitt skönlitterära fokus i sommar ligger på titlarna jag har kvar till evenemanget.Bokens Dag på Skillinge Teater

Tidpunkt: lördag 14 september 2019 kl. 12:30–18:00

Plats: Skillinge Teater, Möllevångsgatan 9

Årets författare: Linda Olsson, Patrik Svensson, Catharina Ingelmann-Sundberg, Olle Lönnaeus och Tove Alsterdal

Moderator: Gudrun Schyman

Musik: Isabella Hag, cello och Helen Lindqvist, piano

Novelltävling med bidrag från Sophiaskolan i Rörum

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.