Tillbaka

Hallå där, Jan Stocklassa!

2019-09-03
av Kalle Laxgård
Jan Stocklassa.
Foto: Bigshot.se

Författare till boken Stieg Larssons arkiv – nyckeln till Palmemordet som ligger etta på amerikanska Amazons bästsäljarlista för biografier.

Hur hamnade du där?

– Amazon Crossing, som ger ut boken i USA, har förberett ordentligt med press. Den släpptes nu i helgen, först låg den på plats 16, sedan 8:e och till slut nu på första plats för både true crime och biografier.

Hur mycket draghjälp får du av den pågående Millennium-lanseringen?

– Jag såg att min bok låg på fjärde plats på listan över alla böcker och David Lagercrantz senaste låg på plats 90. Så jag tror att det är ganska lite. Däremot är jag väl medveten om att Stieg Larssons namn är en stor hjälp i det hela.

Är du överraskad?

– Jag går runt och studsar lite här, som på små moln. Jag har jobbat med boken i åtta år och är jätteöverraskad. Just nu går den bara att köpa på Amazon på engelska, den första oktober lanseras den stort.

Är det för att den också är utgiven av Amazon som den går så bra?

– Det är väl som med alla böcker: Gör du ett bra pr-arbete i början så… Sedan har den fått väldigt bra recensioner ute i världen. Le Monde har skrivit om den, Stern i Tyskland, El Pais… Det har varit mycket reportage om den utomlands, mycket mer än det var i Sverige.

Det känns som att den kom i skymundan för Thomas Petterssons Palmebok om Skandiamannen när den släpptes här. Håller du med om det?

– Ja, det håller jag med om. Och det var väl för att Filter satte hela sitt förtroendekapital på spel och satsade så hårt. Men nu ser vi att polisen utreder materialet som ligger i Stieg Larssons arkiv och lägger betydligt mindre krut på Skandiamannen.

* Stieg Larssons arkiv – nyckeln till Palmemordet gavs ut på Bokfabriken i november förra året. Den engelska titel är The man who played with fire – Stieg Larsson’s lost files and the hunt for an assassin.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.