Tillbaka

Hallå där, Sophie Tanha!

2019-11-05
av Kalle Laxgård
Foto: Sara Mac Key

Sedan oktober vikarierande reporter på Svensk Bokhandel.

Vad hade du för bild av bokbranschen när du började?

– Att den nästan är lite läskigt mäktig. Eftersom litteratur spelar så stor roll, både för mig och i samhället generellt.

Vad är du mest nyfiken på?

– Det ska det bli intressant att följa hur själva innehållet i böckerna kommer påverkas av de olika plattformarna vi har i dag. Medan andra medier utvecklas i takt med tekniken produceras böcker i stort sett likadant som före den digitala revolutionen. Jag är inte säker på att det kommer se ut så framöver.

Var har du gjort tidigare?

– Jag är utbildad journalist på Södertörn och har bland annat även läst lite litteraturvetenskap och antropologi. Sedan har jag jobbat som reporter på Sveriges Radio och på Metro.

Hur ser din bokhylla ut?

– Jag tror man kan se väldigt tydliga eror av mig i den. Från tonåren när jag tyckte beatpoesi var det coolaste som fanns, till att som ung feminist bara vilja läsa kvinnor och senare riktade blicken mot resten av världen.

Vad tycker du mest om att läsa i dag?

– Jag gillar romaner som lär en något. Läser du Anyuru lär du dig något om revolutionen i Uganda. Man får en blick av Indokina genom Marguerite Duras. Jag vill komma till nya platser jag inte varit på.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.