Tillbaka

Han gör fotobok om Bokmässan

2020-08-13
av Matilda Källén
Foto: Jeanette Öhman

Marcus Stenberg har fotograferat på Bokmässan i över tio år. Nu samlar han sina bästa bilder i fotoboken What a mäss, som finansieras via Kickstarter. 

Idén till fotoboken What a mäss föddes när fotografen, bokbloggaren och medieutvecklaren Marcus Stenberg gick igenom de många bilder från Bokmässan som han som trogen mässbesökare har samlat på sig genom åren. 

Eftersom det i år inte blir någon fysisk mässa på plats i Göteborg hoppas han att fotoboken ska kunna bidra med både nostalgi – och en ny bild av litteraturens svenska mötesplats.

– När man är där är man ofta så upptagen, med seminarier eller med att titta på böcker, att man inte hinner se allt det andra som pågår runt omkring en, hela den här märkliga cirkusen som Bokmässan ändå är, säger han.

Det är just det där ”runt omkring” som Marcus Stenberg har försökt att fånga i sina bilder: de ögonblick och samtal som utspelar sig bortom scenerna, de personer som rör sig på andra sidan rampljusen. Några av hans egna favoritögonblick från åren som mässveteran är när han fotograferade en sminkad Fredrik Strage på en toalett, eller när Linda Skugge plockade upp en bok och satte sig för att läsa mitt på mässgolvet.

I What a mäss finns också nya texter om Bokmässan undertecknade författare och förläggare som bland andra Sandra Beijer, Peppe Öhman och Hillevi Norburg från Alastor Press. Tillsammans representerar de mässans bredd, menar Marcus Stenberg.

– Jag ville att olika genrer och perspektiv skulle finnas representerade, men också mindre förlag, sådana som man lätt springer på på mässgolvet men kanske inte digitalt, säger han.

För att finansiera produktionen av What a mäss, vars vinst delvis kommer att gå till Rosa bandet, har Marcus Stenberg vänt sig till Kickstarter, en plattform där man kan donera till olika projekt. I skrivande stund saknas ungefär hälften av de pengar som behövs för att fotoboken ska kunna bli verklighet lagom till årets omformade, digitala mässpremiär. Marcus Stenberg medger att det känns lite nervöst.

– Samtidigt är det många som är superpeppiga. Det är nog många som kommer att sakna mässan i år. Det är en märklig och intressant plats, och jag älskar den, säger han.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.